SUBJECTIVE QUESTIONS

SUBJECTIVE QUESTIONS

  1. Discuss evolutionary perspective of the Aschelminthes.
  2. Give general characteristics of Aschelminthes.
  3. Give general characteristics of Rotifera.
  4. Describe external features of Rotifers.
  5. Discuss feeding and digestive system in Rotifers.
  6. Describe reproduction in rotifers.
  7. Give development in rotifers.
  8. Give general characteristics of phylum Nematoda.
  9. Write note on cuticle and epidermis of nematods.
  10. Describe external features of nematods.
  11. Discuss feeding and digestive system in nematods.
  12. Describe excretion and nervous system in nematods.
  13. Give reproduction, and development in nematods.
  14. Write note on phylum Kinorhyncha.
  15. Describe the life cycle of Ascaris.
  16. Write note on intestinal round worms and pin worms.
  17. Describe life cycle of Wuchereria.
  18. Discuss origin of Aschelminthes.

SHORT QUESTIONS

1. What are the common chrematistics in Aschelminthes?

Ans: Pseudocoelom, Cuticle, Muscular pharynx. Adhesive glands.

2. What is cutely?

Ans: In this case, numbers of cells are constant in the entire animal and in each given organ in all the animals of that species.

3. What is ecdysis or molting in Aschelminthes?

Ans: These structures protect the animal. Sonic aschelminths shed this cuticle for growth. This process is called molting or ecdysis.

4. Why do rotifers called as wheel animalicules?

Ans: The rotifers derive their name from characteristic ciliated organ called corona. Corona is present around lobes on the head. Each cilium beat earlier than the next cilium. A wave of beating cilia appears. It passes around the periphery of the ciliated lobes. It gives the impression of a pair of spinning wheels. That is why the rotifers were first called wheel animalicules.

5. What is syncytial epidermis?

Ans: In this case plasma membranes are absent between the nuclei.

6.What is lorica?

Ans: Lorica is case that covers the body.

7. What is buccal field?

Ans: Buccal field is a large ciliated area


----------------------------


----------------------------

8. What is mastax?

Ans: The pharynx contains a structure called the mastax (jaws). The mastax is a muscular organ. It grinds food.

9. What is hypodermic impregnation?

Ans:Penis injects sperm into the pseudocoelom of the female. It is called hypodermic impregnation.

10.What are Amictic eggs?

Ans: They are produced by mitosis. They are diploid. They cannot be fertilized. Therefore, they develop directly into amictic females.

11. What are Mictic eggs?

Ans: These are thirj-shelled egg. Mictic eggs are haploid. If the mictic egg is not fertilized, it develops parthenogenetically into a male.

12. What are common characteristics between Nematods and arthropods?

Ans: Nematodes and arthropods lack cilia. The sperm of nematodes and arthropods are amoeboid.

13. What is bursa?

Ans: Males contain a posterior flap of tissue called a bursa. The bursa helps in the transfer of sperm to the female genital pore during copulation.

14. Name larvae of hook worms.

Ans: rhabitiform larva and filariform larva

15. The dogs transmit which round worm disease.

Ans: Heartworm disease

16. What is elphantiasis?

Ans: The accumulation of Wuchereria causes the enlargement of various appendages. This condition is called elephantiasis.

17. Name two species of Wuchereria.

Ans:         W.bancrofi and W. malayi

18. What is trichinosis?

Ans: The young larva forms cyst in the skeletal muscles. The muscle remains infective for many years. It causes disease called trichinosis.

 

Similar Articles:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *