OBJECTIVES OF REPTILES

OBJECTIVES OF REPTILES

Multiple Choice Questions MCQs

1. Snakes belongs to:
(a) Anapsida            (b) Synapsids      (c)Lepidosauria        (d) Archosauria

2. Therapsid arised from:
(a) Lepidosauria     (b) Synapsids      (c) Anapsida               (d) Archosauria

3. Fenestrae is absent in:
(a) Anapsida            (b) Synapsids      (c) Archosauria          (d) Lepidosatina

4. Number of species of turtles are:
(a) 100                       (b) 200                        (c) 225                          (d) 300

5. The number of condyle in the skull of reptiles are:
(a) one                          (b) two                         (c) three                      (d) four

6. Number of cervical vertebrae in the reptiles is:
(a) 4                                   (b) 6                            (c) 7                             (d) 8

7. The substance which covers the bones of the reptiles is:
(a) Calcium                  (b) Chitin                   (c) Keratin                        (d) None

8. The turtles reach the sexual maturity at:
(a) 3 years                      (b) 4 years                (c) 6 years                      (c) 7 years

9. Tuatara belongs to:
(a) Squamata           (b) Rhynchocephalia     (c) Testudines          (d) Crocodilia

10. Living fossil is:
(a) Snakes                 (b) Tautra                       (c) lizards                       ( d ) Dinosaurs

11. Which of the followings is not lizard?
(a) Iguanas                 (b) Gecko                    (c)Tautra                         (d) Chameleon

12. Flying dragon belongs to:
(a) Gecko                    (b) Iguanas                    (c) Chameleon               (d) Tautra

13. Which of the followings is adapted for arboreal life:
(a) Iguanas                   (b) Gecko                   (c) Tautra                   (d) Chameleon

14. Heloderma stapecutm is a:

(a) Iguanas                (b) Gecko          (c) Venomous lizard          (d) Chameleon

15. The number of species of poisonous snakes are:

(a)100                     (b) 200                        (c) 300                       (d ) 400

16. Median moth is present in:

(a) Iguanas          (b) Gecko                 (c) Venomous lizard  (d) Worm lizards

17. The number of  species of Crocodiles are:

(a) 15                    (b) 20                        (c) 21                    (d ) 30

18. Number of  systematic arteries in the reptiles are:


----------------------------


----------------------------

(a) 1                   (b) 2                        (c) 3                    (d ) 4

19. Which of the following structures is absent in reptiles?

(a) Trachea             (b) Pharynx                  (c) Larynx                  (d) Vocal cords

20. The kidneys in reptiles are:

(a) Pronephors     (b) Metanephros     (c) mesonephros      (d) Opistonephros

Ans

1. (c)  2. (b)  3. (a) 4. (c) 5. (d) 6. (d) 7. (c) 8 (d) 9. (b) 10. (b) 11. (c) 12.(b) 13. (d) 14. (c) 15. (c) 16. (d) 17. (c) 18. (b) 19. (d) 20. (b)

Fill in the blanks

1. Their skull has one  surface (condyle) for…………………….. with the first neck vertebra.

2. Reptiles have ……………………….. kidney.

3. The dorsal portion of the shell of turtles is the…………………….

4. Secondary …………………… partially separates the nasal passages from the mouth cavity.

5. An atlas articulates with a single ……………… on the skull.

6. The loss of tail is called ……………………

7. The walking on the hind limbs is called ………………….

8. Vipers possess hollow ……………………..

9. Some reptiles use …………………………. for releasing heat.

Ans:
1. articulation      2. metanephric      3. carapace        4. palate       5. condyle 6. autotomy          7. bipedalism         8. fangs                  9. panting

True/False

1. Their skull has three surfaces (condyle) for articulation with the first neck vertebra.

2. Amphibians have metanephric.

3. The dorsal portion of the shell is the plastron.

4. Secondary palate partially separates the nasal passages from the mouth cavity.

5. An atlas articulates with a single condyle on the skull.

6. The loss of the tail is called regeneration.

7. Vipers posses hollow fangs.

8. Most reptiles  are endotherms.

Ans:

1. F: One           2. F: Reptiles          3. F: carapace              4. T                  5. T

6. F: autotomy        7. True              8. F: ectotherms

Similar Articles:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *