OBJECTIVES OF HEXAPODA AND MYRIAPODA

OBJECTIVES OF HEXAPODA AND MYRIAPODA

Multiple Choice Questions MCQs

1. Total number of describe insects are:
i a) 650.000                 (b) 750,000                   (c) 850.000           (d) 950.000

2. The percentage of insects of the total species is:
(a) 40%                            (b) 65%                              (c) 75%                    (d) 85%

3. The number of legs in insects are:

(a) 4                                     (b) 3                                (c) 6                            (d) 1

4. The number of wings in insects are:

(a) 2                                      (b) 4                              (c) 6                                 (d) 8

5. The number of segments in the thorax of insects are:

(a) 1                         (b) 2                          (c) 3                       (4)

6. The number of segments in the abdomen of insects are:

(a) 6                        (b) 10                        (c) 15                      (d) 16

7. Cerci are:

(a) Reproductive        (b) Sensory                 (c) Excretory            (d) none

8. The mouth part used for chewing is:

(a) Labrum               (b) Mandible               (c) Maxilla               (d) Labium

9. The upper lip is:

(a) Maxilla                (b) Labium                 (c) Labrum              (d) Mandible

10. The lower lip is:

(a) Labrum               (b) Mandible               (c) Maxilla               (d) Labium

11. Moths are:

(a) Ectothenns           (b) Endotherms          (c) Heterothenns        (d) None

12. The insect which bask in the sunshine are:

(a) Ectotherms          (b) Endotherms          (c) Heterotherms        (d) None

13. Light gathering part of ommatidium is:

(a) Lens            (b) Crystalline cone         (c) Retinula cells       (d) Pigment cells

14. The cell structure which converts the light energy into impulse is:

(a) Lens          (b) Crystalline cone         (c) Retinula cells        (d) Pigment cells

15. The structure which control the daily rhythm in the insects is:

(a) Ommatidium               (b) Ocelli                          (c) Antenna             (d) Maxilla

16. The excretory system of insects is composed of:

(a) Nephron              (b) Nephridia              (c) Malphighian               (d) None

17. The excretory product in insect is:

(a) Urea                        (b) Uric acid               (c) Ammonia            (d) None

18. Juvenile hormone is secreted by:

(a) corpora allata     (b) corpora cardiaca      (c) prothoracic glands

19. Ecdysone is secreted by:

(a) corpora allata      (b) corpora cardiaca       (c) prothoracic glands

20. The pheromones involved in release of Royal jelly is:

(a) Caste-regulating    (b) Aggregation            (c) Alarm                (d) Trailing

21. The pheromones which attract the individual towards feeding or mating site is:

(a) Caste-regulating     (b) Aggregation            (c) Alarm                 (d) Trailing

22. The pheromone which is used to warn about the danger is:

(a) Caste-regulating     (b) Aggregation            (c) Alarm                 (d) Trailing


----------------------------


----------------------------

23. The immatures produced during Hemimetabolous is:

(a) Larva                (b) Nymph                    (c) Instar                             (d) naiads

24. The immatures produced during Holometabolous is:

(a) Larva               (b) Nymph                      (c) Instar                                (d) naiads

25. The immatures produced during Paurometaholous is:

(a) Lana                 (b) Nymph                         (c) Instar                          (d) naiads

26. The caste developed form unfertilized eggs are:

(a) workers          (b) Drones                         (c) Queen                        (d) Soldier

27. Reproductive females are:          

(a) workers           (b) Drones             (c) Queen          (d) Soldier

Ans

1. (b)2. (c) 3. (b) 4. (b) 5. (c) 6. (b) 7. (b) 8. (b) 9. (c) 10. (d) 11. (c)
12. ( ) 13. (b) 14. (c) 15. (b) 16. (c) 17. (b) 18. (a) 19. (c) 20. (a) 21. (b) 22. (c) 23. (I ) 24. (a) 25. (b) 26. (b) 27. (c)

Fill in the blanks

1. Animals were absent in terrestrial environments of late Silurian and early _…………………….

2. Male millipedes transfer sperm to female millipedes with _______

3. Indirect flight muscles are called _________ flight muscles.

4. The trachea opens outside through…………………….

5. All insects warm themselves by ………………. in the sun or resting on warm surfaces.

6. All insects warm themselves by basking in the sun or resting on warm suffices.

7. The corpora___ releases small amounts of juvenile hormone in immature stages.

8. The last larval instar develops a _________ .

9.Each kind of individual in an insect colony is called a _______

10. Thoracotropic hormone stimulates the prothoracic gland to secrete ___………………….

Ans

1. Devonian             2. gonopods             3. fibular        4. spiracles      5. basking

6. T              7. allata             8. cocoon              9. caste                 10. ecdysone

Tru /False

1. Animals were absent in terrestrial environments of late Silurian and early Carboniferous.

2. Male millipedes transfer sperm to female millipedes with gonopods.

3. Indirect flight muscles are called fibular flight muscles.

4. The trachea opens outside through ostia.

5. The corpora allata releases small amounts olluvenile hormone in immature stages.

6. The last larval instar develops a cyst.

7. Each kind of individual in an insect colony is called a caste.

8. Thoracotropic hormone stimulates the prothoracic gland to secrete ecdysone.

9. The male usually transfer sperm into sperm receptacle of female.

Ans

1. F: Devonian        2.1             3. T              4. F: spiracles          5. T

6. F: cocoon           7 T               8. T              9. T

Similar Articles:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *