OBJECTIVES OF HEMICHORDATA & CHORDATES

OBJECTIVES OF HEMICHORDATA & CHORDATES

Multiple Choice Questions MCQs

1. Which of the following is not a deutrostome?

(a) Chordates       (b) Hemichordates         (c) Molluscs             (d)Echinoderms

2.Acorn worms belongs to class:

(a) Enteropneusta  (b) Planctosphaeroidea  (c) Pterobranchia     (d) None

3. Planctosphaerara pelagica belongs to class:

(a) Pterobranchia     (b) Planctosphaeroidea  (c) Enteropneusta   (d) None

4. Rhabdopleura belongs to class:

(a) Enteropneusta    (b) Planctosphaeroidea   (c) Pterobranchia      (d) None

5. Acorn worms are:

(a) Pterobranchia     (b) Planctosphaeroidea   (c) Enteropneusta      (d) None

6. Number of species of chordates are:

(a) 30,000         (b) 40,000                                (c) 45,000                      (d) 50,000

7. The tunicates are:

(a) Urochordata      (b) Cephalochordata          (c)Vertebrata     (d) None

8. Octacnemus belongs to class:

(a) Ascidiacea         (b) Appendicularia       (c) Sorberacea        (d) Thalicea

9. The colony members are interconnected

(a) Appendicularia     (b) Ascidiacea            (c) Thalicea              (d) Sorberacea

10. Tunic is absent in:

(a) Ascidiacea      (b) Appendicularia     (c) Sorberacea        (d) Thalicea

11.Amphioxus belongs to:

(a) Urochordata     (b) Cephalochordata        (c)Vertebrata             (d) None

12. Skull is present in:

(a) Urochordata       (b) Cephalochordata      (c)Vertebrata       (d) None

13. Hag fishes belongs to:

(a) Class Myxini        (b)Chondrichthyes        (c) Osteichthyes    (d) Amphibia

14.Bony fishes are:

(a) Amphibia       (b) Osteichthyes          (c) Chondrichthyes       (d) Myxini

15. Sharks belongs to:

(a) Class Myxini      (b) Chondrichthyes      (c) Osteichthyes          (d) Amphibia

16. Endothermic are:

(a) Class Myxini             (b) Reptiles                    (c) Birds                    (d) Amphibia

Ans:

1. (c) 2. (a) 3. (b) 4. (c) 5. (c) 6. (c) 7. (a) 8. (c) 9. (b) 10. (b) 11. (b) 12. (c) 13. (a 14. (b) 15. (b) 16. (c)

Fill In the Blanks

1. Hemichordata, Chordata and Echinodermata are_______________

2. The common name of the enteropneusts is ____________

3. Glomerulus is present at the base of the_____________


----------------------------


----------------------------

4. These diverticula are called pharyngeal______________

5. Rootlike extensions of tunic are called_______________

6. Large folds of the body wall extend ventrally around the pharynx. These folds fuse at the ventral midline of the body. It forms__________

7. The development of sexual maturity in the larval body form is_______________

8. Lancelets have about___________ species.

9. ………………..glands on the outside of the intestine also have excretory functions.

10. Ventral ciliated groove is present in pharynx. It is called the_________________

11. In some species, the dorsal nerve is tubular. It contains ……………….. nerve fibers.

Ans

1. deutrostomes      2. acorn worms          3. proboscis                4.pouches                 5. stolons           6. atrium    7. paedomorphosis

8. 45                    9. Pyloric                  10. endostyle                  11. giant

True/False

1. Hemichordata, Chordata and Echinodermata are deutrostomes.

2. The common name of the enteropneusts is ascidia.

3. Glomerulus is present at the base of the proboscis.

4. Rootlike extensions of tunic are called septa.

5. Large folds of the body wall extend ventrally around the pharynx. These folds fuse at the ventral midline of the body. It forms atrium.

6. The development of sexual maturity in the larval body form is paedomorphosis.

7. Lancelets have about 85 species.

8. Pyloric glands on the outside of the intestine also have excretory functions.

9. Ventral ciliated groove is present in pharynx. It is called the endostyle.

10. In some species, the dorsal nerve is tubular. It contains giant nerve fibers.

Ans

1. T             2. acorn worms           3. T                  4. F: stolons                 5. T

6.T             7. F: 45        8.T             9.T                 10.T

Similar Articles:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *