OBJECTIVES OF BIRDS

OBJECTIVES OF BIRDS

Multiple Choice Questions MCQs

1. The age of reptiles is:

(a) Jurassic period    (b) Tertiary period (c) Secondary period   (d) Triassic period

2. Early synapsids were:

(a) pulveosaurs            (b) Therapsids               (c)Parapsids                   (d) None

3. Diastema is present in:

(a) Cynodonts              (b) Herbivore                (c) Carnivores                   (d) All

4. Monotremes are placed in:

(a) Prototheria          (b) Metatheria          (c) Eutheria        (d) Ornithodelphia

5. Pouched mammals belongs to:

(a) Prototheria           (b) Metatheria        (c) Ornithodelphia         (d)Eutheria

6. Placental mammals are:

(a)Ornithodelphia      (b) Eutheria            (c) Metatheria               (d)Prototheria

7. Number of order of eutheria are:

(a) 13                         (b) 15                        (c) 17                            (d) 19

8. The extinct mammals are present in:

(a) Prototheria           (b) Metatheria      (c ) Eutheria        (d) Ornithodelphia

9. A coat of hair is called:

(a) Fur                        (b) Skin                       (c) Vibrissae                    (d) Pelage

10. Claws are formed by the accumulation of:

(a) Chitin                   (b) Cutin                    (c ) Keratin                   (d) Silica

11. Sweat glands are:

(a) Sebaceous glands     (b) Sudoriferous     (c) Scent glands      (d) Mammary

12. Small sudoriferous glands are:

(a) Sebaceous glands    (b) Eccrine glands    (c) Scent glands     (d) Apocrine

13. The glands which secrete pheromones are:

(a) Sebaceous glands   (b) Eccrine glands     (c) Scent glands      (d) Apocrine

14. The broad chewing surface is present in:

(a) Incisors                 (b) Canines                (c) Premolar                 (d) Molar

15. The chisel shaped teeth are:

(a) Molar                  (b) Canines               (c) Premolar                       (d) Molar

16. The teeth with truncated surfaces for chewing:

(a) Canines               (b) Incisors                (c) Premolar                     (d) Molar

17. Teeth are absent in:

(a) Herbivores           (b) Incisors             (c) Carnivores               (d) Omnivores

18. The mammals with flat, grinding posterior teeth are:

(a) Herbivores         (b) Edentata             (c) Carnivores               (d) Omnivores

19. Carnassial apparatus is present in:

(a) Herbivores          (b) Edentata              (c) Carnivores              (d) Omnivores

20. Number of neck vertebrae in mammals are:

(a) 5                       (b) 6                                    (c) 7                                         (d) 8

21. Number of vertebrae in manatees are:

(a) 5                       (b) 6                                    (c) 7                                         (d) 8

22. Interlocking process are present in the vertebrae:

(a) Cervical                (b) Lumbers               (c) Thoracic                    (d) Caudal

23. Tail vertebrae are:

(a) Cervical                (b) Lumbers              (c) Thoracic                      (d) Caudal

24. Cochlea is present in:

(a) External ear          (b) Internal ear          (c)Middle ear                (d) None

25. Ear pinna is a part of:

(a) External ear          (b) Internal ear          (c)Middle ear                (d) None


----------------------------


----------------------------

Ans:

1.(b)     2. (a)      3. (b)      4. (d)     5. (b)     6. (b)     7. (c)        8. (a)     9. (d)

10. (c)    11.(b)      12. (b)   13. (c)    14. (d)    15. (d)    16. (c)    17. (b)    18. (a) 19. (c)     20. (c)       21. (b)    22. (b)  23. (d)  24. (b)

Fill in the blanks

1. Modern birds possess a horn ………………. and they lack teeth.
2. According to cladistic interpretations the birds are modern ………………..

3. Their teeth and claws resembled …………………  modern predatory birds.

4. Another fossil of bird ………………………..  was discovered from early Cretaceous deposits in Spain.

5. Feathers are embedded in epidermal invaginations of the skin called feather……………………….

6. They have a lighter, keratinized sheath called ____________

7. These ribs are attached to thoracic vertebrae. Most ribs have posteriorly directed ……………………….. processes.

8. The posterior caudal vertebrae are fused to form a____________

9. Some birds also have _____________ on the anterior margin of the wing.

10. Muscular activity during flight produces large quantities of heat. Birds can dissipate this heat by ____

11. Some birds have supraorbital ………………………… glands.

12. The periodic round trips of birds between breeding and non-breeding areas are called a ………………….

13.  The group of eggs laid and chicks produced by a female is called a __________

Ans

1.bill               2. dinosaurs                   3. talons            4. Eoalulayis   

5. follicles  6. bill                7. uncinate               8. ligostyle         9. alula               10. panting    11. salt               12. clutch                      13. migration

True/False

1. Birds are cmdotherms.

2. Modern birds .lts possess a horny bib and they Ira e teeth.

3. According to cladistic interpretations the birds are modern amphibians.

4. Their teeth and clans resembled talons (claw of eagle) of modern predatory birds.

5. Another fossil of bird Eoalulavis discovered from earlyCretaceous deposit in Spain.

6. Leathers are embedded in epidermal invaginations of the skin called leather bud.

7. They have a lighter, keratinized sheath called bill.

8. These ribs are attached to thoracic vertebrae. Most ribs have posteriorly directed uncinate processes.

9. The posterior caudal vertebrae are used to form a urostyle.

10. Some birds also have alula on the anterior margin of the wing.

11. Muscular activity during flight produces large quantities of heat. Birds can dissipate this heat by panting.

12. Some birds have supraorbital tear glands.

13. The group of eggs laid and chicks produced by a female is called a clutch.

14. The periodic round trips of birds between breeding and non-breeding areas are called migration.

Ans

1. T                   2. F: lack                       3. F: dinosaurs               4. T.

6. follicles          7. T                              8. T                               9. F: pygostyle

10. T                     11. T                                12. F: salt                      13. T               14. T

Similar Articles:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *