OBJECTIVES Of APPLICATIONS OF GENETICS IN PLANT IMPROVEMENT

Multiple Choice Questions (MCQs)

  1. The crossing of different varieties of plants species is
    called:

(a) Hybridization (b) Inbreeding (c) Fertilization (d) None

2-Mutations code for the same amino acid:

(a) Silent          (b) Nonsense (c) Missense          (d) None

  1. Mutations code for a different amino acid:

(a) Silent          (b) Nonsense (c) Missense          (d) None

  1. Mutations code for a stop codons:

(a) Silent          (b) Nonsense (c) Missense          (d) None

  1. Gain-of-function mutations are:

(a) Neomorphic (b) Amormphic (c) Actinomorphic (d) None

  1. Loss-of-function mutations

(a) Neomorphic (b) Amormphic (c) Actinomorphic (d) None

  1. Dominant negative mutations

(a) Neomorphic (b) Amorinphic (c) Actinornorphic (d) None

    1. The mutation which destory an organism are:

(a) Ncomorphic (b) Amormphic (c) Actinomorphic (d) Lethal

  1. Hybrids between different species within the same genus are called:

(a) Intraspecific (b) Intergeneric (c) Interspecific(d) None

10-Hybrids between different sub-species within a species are called:

(a) Intraspecific (b) Intergeneric (c) Interspecific(d) None

11-Hybrids between different genera are called intergeneric hybrids:

(a) Intraspecific (h) Intergeneric (c) Interspecific(d) None

  1. Answers:
  1. (a)
2. (a) 3. (c)  4. (b) 5. (a) 6. (b) 7. (c) 8. (d)
9. (c) 10. (a) I I. (b)  12. (c) 13. (h) 14. (c) 15. (a) 16. (b)
17. (b) 18. (b)

Fill in blanks


----------------------------


----------------------------

I. The crossing of different varieties of plants species is called_______.

2-The amount by. which individuals in a population differ from one another due to their genes, rather than their environment is called _______ variability.

3-_______ mutations code for the same amino acid.

4-_______ mutations code for a different amino acid.

5-_______ mutations code for a stop codons.

6-Hybrids between different species within the same genus are

called _______ hybrids or crosses.

7-Hybrids Tetween different sub-species within a species are called hybrids.

8-Hybrids between different genera are called  _______hybrids.

Ans:

I. hybridization       2. genetic                3. Silent

4. Missense           5. Nonsense            6. interspecific

7. intra-specific      8. intergeneric

Similar Articles:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *