OBJECTIVES OF AMPHIBIANS

OBJECTIVES OF AMPHIBIANS

Multi le Choice Questions MCQs

1. Number of species of order Caudata are:

(a)300                          (b) 350                                 (c) 400                               (d) 500

2. Salamander belongs to:

(a) Caudata               (b) Gymnophiona                (c) Anura                        (d) None

3. Phenomenon of paedomorphosis is shown by:

(a)Newt                         (b) Toad                       (c) Salamander                        (d) Frog

4. Caecilians belongs to:

(a)Caudata           (b) Gymnophiona                    (c) Anura                            (d) None

5. Urostyle is present in:

(a) Caudata           (b) Gymnophiona                      (c) Anura              (d) None

6. Tailless amphibians are:

(a) Anura             (b) Gymnophiona                      (c) Caudata             (d) None

7. The amphibian skin has:

( a) Hairs                  (b) Scales                       (c) Feathers                  (d) Glands

8. The trunk vertebra are:

(a) Sacral                 (b) Cervical                        (c) Lumber             (d) Urostyle

9. Match Axial skeleton with one of the followings:

(a) Skull                    (b) limbs              (c) Pelvic girdle                (d) Pectoral girdle

10. Match Appendicular skeleton with one of the followings:

(a) Skull                   (b) Ribs                     (c) Pelvic girdle                      (d) Vertebrae

11. Carotid artery is formed:

(a) III                       (b) IV                          (c) V                           (d) VI

12. Systemic artery is formed:

(a) III                      (b) IV                            (c) V                                   (d) VI

13. Amphibians are:

(a) Ectotherrnic       (b) Endothermic     (c) Homeothermic           (d) None

14. Optic tectum is present in:

( a) Forebrain            (b) Midbrain        (c) Hind brain              (d) None

15. Motor function is performed:

(a) Forebrain          (b) Midbrain             (c) Hind brain             (d) None

16. The call in response to danger is:

(a) Advertisement  (b)Receptive calls     (c) Release call        (d) Distress calls

17. The call in response to incapable of breeding is:

( a )Advertisement      (b)Receptive calls    (c)Release call      (d) Distress calls

18. The larva of frog is:

(a) Trochophore           (b)Tadpole                (c) Ammocoete            (d) Tronaria


----------------------------


----------------------------

19. The egg carried on the hack in:

(a) Pipa                  (b) Build                    (c)Newt                     (d) Salamander

Ans

1. (b)      2. (a)    3. (c)     4. (b)      5. (c)     6. (e)   7. (d)   8. (a)    9. (a)  10. (c)  11. (a)    12. (b)   13. (a)      14. (b)           15. (c)    16. (d)    17. (c)       18.  (b)

19. (a)

Fill in the blanks

1. The structure of limbs,  skulls and teeth of ………………… are similar to the earliest amphibians.

2. It stores the sperm in a special pouch called …………………………..

3. The postsacral vertebrae are fused into a rod like ……………………………

4. The deposition of ……………………………. or the formation of hard, bony areas produces these warts.

5. Every vertebra has a supportive process called …………………. It prevents the vertebral column from misting.

6. The last trunk vertebra is a ………………………….. vertebra.

7. Gas exchange through the skin is called …………………….. respiration.

Ans:

1. Icthyostega            2. spermatheca                3. urostyle               4. keratin

5. zygapophyses       6. sacral                               7. cutaneous

True/False

1. The structure of limbs. skulls and Icthyostega arc similar to the earliest amphibians.

2. It stores the sperm in a special pouch called Seminal vesicle.

3. The postsacral vertebrae are fused into a rod like…………………….

4. The deposition of keratin or the i’ornhition of hard, bony areas produces these warts.

5. Every vertebra has a supportive process called zygapophyses. It prevents the vertebral column from twisting.

6. The last trunk vertebra is a cevical vertebra.

7. Gas exchange through the skin is called cutaneous respiration.

Ans

1. T                 2. F: spermatheca              3. urostyle        4.T                 5. T

6. F:sacral      7. T

Similar Articles:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *