Objectives & Fill in the blanks of Molecular Genetics

Multiple Choice Questions (MCQs)

  1. The model of DNA replication in which one strand is
    conserved and other is synthesized is:

(a) Conservative (b) Semi-const rvative(c) Dispersive (d) None

  1. In semi-conservativt model the strands separated and acts as:

(a) Enzyme    (d) Tool         (c) Model      (d) Finger prints

  1. The semi consm vative model of DNA was proved by:

(a) P.A. Levene                  (b) Meselson – Stahl

(c) F. Miescher                          (d) Watson and Crick

  1. The enzyme which attaches the fragments of DNA is:

(a) DNA polymerase I               (b) Primase

(c) Ligase                                 (d) DNA polymerase II

  1. The true replicating enzyme is:

(a) DNA polymerase III             (b) Ligase

(c) Primase                               (d) DNA polymerase 11

  1. The enzyme which play a supporting role in DNA replication is:

(a) DNA polymerase I               (b) Pirmase

(c) Ligase                                 (d) DNA polymerase II

  1. The DNA polymerase only add nucleotide to the end:

(a) 2                (b) 3                 (c) 4                 (d) 5

  1. The strands in which elongates towards replication fork is: (a) Leading strand(b) Lagging strand(c) (a) and (b) (d) None
  2. The length of Okazaki fragments is:

(a) 100 -200 nucleotide              (b) 200-300 nucleotide

(c) 300-400 nucleotide               (d) 400-500 nucleotide

  1. Okazaki fragment is a:

(a) RNA             (b) DNA            (c) Protein         (d) Enzyme

  1. Okazaki fragments are synthesize by:

(a) DNA polymerase 1               (b) Pirmase

(c) Ligase                                 (d) DNA polymerase III

  1. The synthesis of protein is called: (a) Replication (b) Transcription(c) Translation (d) None
  2. The synthesis of RNA from DNA is: (a) Transcription(b) Replication (c) Translation (d) None
  3. Anticodons are present on:

(a) mRNA         (b) rRNA           (c) tRNA            (d) non

  1. Codes are present on:

(a) mRNA         (b) rRNA           (c) tRNA            (d) non

  1. The strand which is transcribed during transcription is:

(a) Leading strand                     (b) Antisense strand

(c) Sense strand                        (d) Lagging strand

  1. mFtNA is synthesized by:

(a) RNA Polymerase I                (b) RNA Polymerase II

(c) RNA Polymerase III             (d) None of the above


----------------------------


----------------------------

  1. Transcription starts at:

(a) Operator      (b) Promoter (c) Enhancer (d) none

Answers:

1. (b) 2. (c) 3. (b) 4. (c) 5. (a) 6. (d) 7. (b) 8. (a)
9. (a) 10. (b) 11. (d) 12. (c) 13. (b) 14. (c) 15. (a) 16. (b)
17. (b) 18. (b)

Fill in blanks

  1. The Watson – Crick Model suggests, that   is the basis of copying the genetic information.
  2. In semi conservative replication the strands of the duplex

separate. Each strand acts a_____________

  1. The complex process of DNA replication is catalyzed by DNA

____________ and other enzymes.

4-The enzyme___________ synthesiz.: an RNA primer.

5-Series of short segments of DNA are synthesized. These segments are connected later on. These segments are called__________.

6-The synthesis of inRNA from the DNA is called ___________

7-The RNA polymerase enzymes synthesize RNA from

__________ direction.

8-RNA polymerase has one subunits called_____________

9-The DNA strands open up at the place where enzyme.is attached

with the template strand. It forms_________________

10-The initiation codon is__________

11-Three codons UAA. UAG and UGA do not code for any amino

acid. So they are known as__________

12-The synthesis of protein from mRNA is called _______________

13-The tRNA molecules possess complementary three nucleotide

sequence. It is called__________

I. Complimentary 2. model 3. polymerase 4. primase

5. Okazaki       6. transcription7. 5 to 3      8. sigma

9. fork             10. AUG          11. termination12. translation

13. anticode   14. Initiation 15. releasing factor

Similar Articles:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *