OBJECTIVES AND FILL IN THE BLANKS OF STRUCTURE AND FUNCTION OF BIOMOLECULE

Multiple Choice Questions (MCQs)

  1. Polyhydroxy aldehyde and ketones are:

(a) Protein         (b) Carbohydrate(c) DNA            (d) Glycoprotein

  1. The sugar present in milk is:

(a) Glucose        (h) Lactose       (c) Maltose        ( d ) sucrose

  1. Table sugar is:

(a) Glucose        (h) Lactose       (c) Maltose        (d) Sucrose

  1. The sugar formed by joining of glucose molecules is:

(a) Glucose        (b) Lactose       (c) Maltose        RI) Sucrose

  1. The nonpolar organic molecules that are insoluble in
    polar water but soluble in nonpolar organic are:

(a) Protein         (b) Carbohydrate(c) DNA            (d) Lipids

  1. Esters of fatty acids and glycerol are:

(a) Protein         (b) Carbohydrate(c) DNA            (d) Fats

  1. Cutin is a:

(a) Protein         (b) wax            (c) DNA             (d) Fats

  1. Polymers of amino acids are

(a) Protein       (b) wax             (c) DNA            (d) Fats

  1. The structure formed by folding or coiling of polypeptide chain with the help of hydrogen bonding is structure:

(a) Primary      (b) Secondary, (c) Tertiary       (d) Quaternary

  1. The structure of insulin is:

(a) Primary      (b) Secondary (c) Tertiary        (d) Quaternary

  1. The structure of protein formed by folding of helix or sheet into a three dimensional shape is:

(a) Primary      (b) Secondary (c) Tertiary        (d) Quaternary

  1. Which of the following proteins is not fibrous?

(a) keratins,    (b) collagens    (c) elastins       (d) Enzyme

  1. Which of the following proteins is globular?

(a) keratins,    (b) collagens    (c) elastins       (d) hormone

  1. Which of the following is reserved food material?

(a) Casein       (b) collagens    (c) elastins       (d) hormone

  1. The protein involved in contractility is:

(a) Casein       (h) collagens    (c) elastins       (d) tublin

  1. Which of the followings is decoder?

(a) mRNA        (b) tRNA           (c) DNA            (c) rRNA

  1. The RNA 3 to 4% is:

(a) m RNA       (b) [RNA           (c) DNA            (c) rRNA

Answers:

1. (b) 2. (b) 3. (d) 4. (c) 5. (d) 6. (d) 7. (b) 8. (a)
9. (b) 10. (b) 11. (c) 12. (d) 13. (d) 14. (a) 15. (d) 16. (b)
17. (a)

Fill in blanks


----------------------------


----------------------------

  1.                       are polyhydroxy aldehydes or ketones.
  2.                    is a disaccharide formed by linking a molecule of
    glucose to a molecule of fructose.
  3. A glucose molecule bonds to another monosaccharide, galactose

and it forms________ lactose.

  1.              is formed by the joining of glucose subunits. It gives
    beer seeds a sweet taste.
  2.               are nonpolar organic molecules that are insoluble in
    polar water but soluble in nonpolar organic solvents like ether, alcohol, and chloroform.
  3.                 are esters of l’atty acids and glycerol.

Structure and functions of Biornolecules

7. ___________________ contain long hydrocarbon chains bonded to

carboxyl (COOE) groups.

8. The mixture of long chain alkanes (with odd number of carbon from C25 to C35), alcohols, ketones, and esters of long chain fatty

acids is called ________

9. _________ are polymers of amino acids. –

10. The structure formed by folding or coiling of polypeptide chain

witli the help of hydrogen bonding is called _________ structure.
II. A delicate coil of polypeptide chain held together by hydrogen

bonding between every fourth peptide bond is called _______

  1. A sheet of polypeptide chain formed by the 1iriding back and forth of the polypeptide chain is called.
  2. The structure of protein formed by folding of helix or sheet into

a three dimensional shape is called _________ structure.

  1. The process of synthesis of RNA from ,DNA is called
Ans:

1. Carbohydrates

5. Lipids

9. Proteins

12. [I pleated sheet

2. Sucrose 6. Fats

10. secondary 13. tertiary

3. disaccharide 4. Maltose 7. Fatty acids 8. waxes

11. alpha helix 14. transcription

Similar Articles:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *