OBJECTIVES

OBJECTIVES

Multiple Choice Questions MCQs

1.Tubifex belongs to:

(a) Oligochaeta          (b) Hirudinea         (c) Polychaeta        (d) none

2. Leech belongs to:

(a) Oliuochaeta          (b) Hirudinea        (c) Polychaeta         (d) none

3. Parapodia are present in:

(a) Hirudinea              (b) Polychaeta      (c) Oligochaeta           (d) none

4. Annuli are present in:

(a) Oligochaeta          (b) Hirudinea         (c) Polychaeta          (d) none

5. Number of species of polycheats are

(a) 4300                  (b) 5300                       (c) 6300                         (d) 7300

6. Prostomium are present in:

(a) Oligochaeta          (b) Hirudinea         (c) Polychaeta (d) none

7. The digestive tract is suspended by:

(a) Muscles               (b) Mesenteries     (c) Septa        (d) Ligament

8. In olychaete food is stored in:

(a) Gizzard                (b) Pharynx           (c) Crop          (d) Intestine

9. Parapodial gills are present in some:

(a) Oligochaeta          (b) Hirudinea         (c) Polychaeta (d) none

10. Nuchal organs are:

(a) Photoreceptors      (b) Chemoreceptors (c) Tactile      (c) Tate receptors

11. The release of large number of sperm by the male and female is called:

(a) Epitoky                (b) Swarming        (c) Fertilization         (d) Development

12. The formation of a reproductive individual is called:

(a) Epitoky                (b) Swarming        (c) Fertilization (d) Development

13. The larva developed in polychaetes is:

(a) Bipinnaria            (b) Myesis larva     (c) Trochophore      (d) Auricularia

14. The number of species of class oligochaeta are:

(a) 2000                       (b) 1000                          (c) 3000                 (d) 4000

15. The organ with inner wall line with cuticle is:

(a) Gizzard                     (b) Crop                             (c) Pharynx               (d) none

16. The number of species of Hirudinea are:

(a) 1000                    (b) 2000                     (c) 500                                (d) 5000

17. Number of segments in leeches are:

(a) 30                       (b) 32                  (c) 34             (d) 40

18. The anticoagulant substance secreted by the leeches is:

(a) Saliva                  (b) Hirudin            (c) Heparin      (d) Mucous

19. In leeches, blood is stored in:

(a) Stomach              (b) Pharynx              (c) Esophagus               (d) Caecae

Ans:

1. (c) 2. (b) 3. (b) 4. (b) 5. (b) 6. (c) 7. (b) 8. (c) 9. (c) 10. (b) 11. (b) 12. (a)

13. (c)(c) 15. (a) 16. (c) 17. (c) 18. (b) 19. (d)

Fill in the blanks

1. Annelids have_________ coelom formation.

2. Segmental arrangement of body parts in an animal is called____________


----------------------------


----------------------------

3. Recently a worm_______ has been discovered. It shows both annelid and flatworm characteristics.

4. The polychaetes develop_______

5. The first body segment is________

6. The annelid nervous system includes a pair of__________ ganglia.

7. A metanephridium consists of an open ciliated funnel called ____

8. The formation of a reproductive individual is called__________

9. Release of many gametes by a large number of male and female at the same time is called………………………

10. The eoelomic _____________ pressure helps in burrowing.

11. A __________ is a thin-walled storage structure.

12. In some leeches, the anterior digestive tract is modified into a protrusible …………………..

Ans:

1. schizocoelous           2. metamerism            3. Lobatcerebrunt        4. parapodia                         5. peristomium            6. suprapharyngeal     7. nephrostome              8. Epitoky                            9. swarming                 10. hydrostatic                       11. crop                         12. proboscis

True/False

1. They have entrocolous coelom formation.

2. Segmental arrangement of body parts in an animal is called segmentation.

3. Recently a worm Lobatcerebrum has been discovered. It shows both annelid and flatworm characteristics.

4. The polychaetes develop parapodia.

5. The first body segment is called head in polychaete.

6. The annelid nervous system includes a pair of suprapharyngeal ganglia.

7. A metanephridium consists of an open ciliated funnel called nephridiopore.

8. The formation of a reproductive individual is called Epitoky.

9. Release of many gametes by a large number of male and female at the same time is called fertilization.

10. The coelomic hydrostatic pressure helps in burrowing.

11. A crop is a thin-walled storage structure.

12. Polychaetes use for excretion and osmoregulation.

13. In some leeches, the anterior digestive tract is modified into a protrusible proboscis.

Ans

1. F: schizocoelous               2. F: Metamerism           3. T                  4. F. peristomium           5. T:            6. F: nephrostome                   7. T                  8. T                9. F: swarming             10. T                                        11. T
12. F: metanephridium              13. T

Similar Articles:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *