OBJECTIVES

 OBJECTIVES

Multiple Choice Questions MCQs

1. Which of the followings is not protostome?

(a) Annelids             (h) Molluscs               (c) Arthropods         (d) Echinoderms

2. Larva develop in molluscs is:

(a) Fornaria            (h) Aricularia              (c) Trochophore (d) none

3. The structure used in scraping of food is:

(a) Mouth                 (b) Tentacles             ( c ) radula              ( d) None

4. Shell in molluscs is secreted by:

(a) Head                   (b) foot                      (c) Mantle                      (d) Visceral mass

5. The outer most layer of shell is called:

(a) Nacreous layer       (b) Periostracum        (c) Prismatic Layer   (d) None

6. Chiton belongs to:

(a) Caudotbveata           (b) Aplacophora                   (c) Polyplacophora (d)Monoplacophora

7. Chiton belongs to:

(a) Caudofoveata           (b) Monoplacophora              (c) Aplacophora

(d) Polyplacophora

8. Neopilina belongs to:

(a) Caudoloveata           (b) Aplacophora           (c) Polyplacophora                   (d) Monoplacophora

9. Anodonta belongs to:

(a) Scaphopoda         (b) Bivalvia           (c) Gastropoda    (d) Cephalopoda
10. Helix belongs to:

(a) C’ephalopoda        (b) Gastropoda         (c) Bivalvia           (d) Scaphopoda

11.Octopus belongs to:

(a) Cephalopoda          (b) Bivalvia          (c) Gastropoda         (d) Scaphopoda

12. The anterior portion of gastropods is:

(a) Mouth                 (h) Radula                (c)Proboscis                     (d) none

13. The excretory organ in gastropods are:

(a) Flame cells          (b)Nephron            (c)Malphighian             (d) Nephridia

14. Osphradia are:

(a) Tactile         (b) Chemoreceptor        (c)Photoreceptor         (d) Auditory

15. The waste product of snail is:

(a) Urea                   (b) Ammonia              (c) Uric acid                          (d) None

16. The waste product of mussels is:

(a) Urea                   (b) Ammonia                 (c) Uric acid               (d) None

17. Final larva in molluscs is:

(a) Trochophore        (b) veligcr                (c) Tornaria               (d) None

18. Sea hares belongs:

(a) Prosobranchia         (b) Pulmonata             (c) Opisthobranchia

19. Terrestrial slug belongs to

(a) Prosobranchia           (b) Pulmonata          (c) Opisthobranchia

20. Undischarged nematocysts

(a) Pulmonata           (b) Prosobranchia             (c) Opisthobranchia

21. The foot is modified into the funnel in:

(a) Scaphopoda         (b) Bivalvia           (c) Gastropoda    (d) Cephalopoda

22. Internal shell is present in:

(a) Cephalopoda      (b) Bivalvia            (c) Gastropoda  (d) Scaphopoda


----------------------------


----------------------------

23. The cephalopods capture prey with the help of:

(a) Radula                (b) Tentacles             (c) Labials   (d) Probscis

Ans

1. (d) 2. (c) 3. (c) 4. (c) 5. (b) 6. (c) 7. (a) 8. (d) 9. (b) 10. (b) 11. (a) 12. (c) 13. d)  14. (b)15. (c) 16. (b) 17. (b) 18. (a) 19. (b) 20. (b) 21. (d) 22. (a) 23. (b)

Fill In the blanks

1. A coelom is a body cavity that arises in mesoderm and is lined by a sheet of lesoderrn called ________

2. The animals in which blastopore forms anus and mouth formed as a secondary opening are called _________

3.Body has two parts: head-foot and _____ mass.

4. ……………..is present. It is used in scraping of food.

5. The inner- layer of the shell is called ______ layer.

6………………is a 180°, counterclockwise twisting of the visceral mass, mantle and mantle cavity.

7. Blood leaves the vessels and directly bathes cells in tissue spaces called……………………..

8. The nervous system of primitive gastropod consists of six ______

9. Primitive gastropods possessed two_____……..

10. Pinctuda margarinj era forms highest-quality _____

11. Then water moves into vertical channels in the gills, called…………..

12. Cephalopods are predators. Therefore.. cephalopods depend on their ability to move quickly. They move by_________ system.

13. Allcephalopods possess an ink gland. It opens just behind the anus. Ink is a brown or black fluid. It contains……………………….

An

1.Peritoneum   2. Deutrostomes   3. visceral     4. Radula       5. nacreous  6. Torsion    7. sinuses     8. ganglia      9. nephridia  10. pearls  11. water tubes 12. jet-propulsion 13. melanin

Trne/False

1. The animals in which blastopore forms anus and mouth formed as a secondary opening are called deutrostomes.

2. Cilia is present. It is used in scraping of food.

3. The inner- layer of the shell is called nacreous layer.

4. Distortion is a 1800, counterclockwise twisting of the visceral mass, mantle, and mantle cavity.

5. Blood leaves the vessels and directly bathes cells in tissue spaces called sinuses.

6. The nervous system of primitive gastropod consists of 5 ganglia.

7. Primitive gastropods possessed two nephridia.

8. Pinctuda margaririfera forms highest-quality pearls.

9. Then water moves into vertical channels in the gills, called water tubes.

10. Cephalopods move by jet-propulsion system.

Ans:

1. true            2. F. (Radula)           3. True            4. F. Torsion             5. True              6. F. (6)        7. True                        8. True            9. True                      10. True

Similar Articles:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *