OBJECTIVES

OBJECTIVES

Multiple  Choice Questions MCQs

1. Which is irrelevant for aschelminths?

(a) Cutely         (b) Mesenteries          (c) Protonephridia    (d) Cephalization

2. The constant number of cell in an organ or tissue is:

(a) Cephalization        (b) Mesenteries      (c) Protonephridia   (d) Cutely

3. Head formation is :

(a) Cutely                (b) Mesentries         (c) Protonephridia  (d)Cephalization

4. Which structure is common in rotifers?

(a) Cutely        (b) Messentries               (c) Corono             (d) Cephabelization

5. Shell or rotifers is called:

(a) Cutely           (b) Mesentries               (c) Lorica                   (d)Corona

6. The structure used for grinding of food is:

(a) Corona           (b) Mastax                     (c) Lorica                     (d) Cutely

7.Set of jaws in rotifers is called:

(a) Cutely (b) Mesenteries (c) Trophi (d) Corona

8. The excretory system of nematods is composed of:

(a) Protonephridia (b) Metanephridia (c) Renette cells (d) Flame cells.

9. Giant intestinal round worm is:

(a) Enterobius        (b) Ascaris                  (c) Nectar                    (d) Trichinella

10. Pin worms are:

(a) Enterobius        (b) Ascaris                  (c) Nectar                    (d) Trichinella

11.The pork worm is:

(a) Enterobius        (b) Ascaris                  (c) Nectar                    (d) Trichinella

12. Filariform larva is formed in:

(a) Ascaris               (b) Trichinella           (c) Enterobius                (d) Nectar

13.The nematode transmitted by pig is:

(a) Enterobius        (b) Ascaris                  (c) Nectar                    (d) Trichinella

14.The Filarial Worms are:

(a) Wuchereria        (b) Trichinella             (c) Enterobius               (d) Nectar

15.Elephantiasis is caused by:

(a) Enterobius        (b) Trichinella             (c) Wuchereria                  (d) Nectar

Ans

1. (h) 2. (d) 3. (d) 4. (c) 5. (c) 6. (b) 7. (c) 8. (c) 9. (b) 10. (a) 11. (d) 12. (d) 13. (d) 14. (a) 15. (c)

Fill in the blanks

  1. The various internal organs lie free in the cavity. Such a cavity is called a…………………………
  2. Many aschelminths show_________
  3. Most aschelminths have an osmoregulatory system of________
  4. The rotifers derive their name from characteristic ciliated organ called.
  5. That is why the rotifers were earlier called _________ animalcules.
  6. The inner walls of the mastax contain several sets of jaws called__
  7. Most rotifers have a single ovary. A syncytial (multinucleate) ___ attached with it.
  8. Some roundworms have__________ tbr protection.
  9. The proximal end of oviduct is swollen to form a________ receptacle.
  10. Rhabditiform larva molts and becomes the infective____________ larva.
  11. Two species of human_________ worms are W. bancrofil and W. malayi.
  12. The adult filarial nematodes copulate in the lymphatic vessels. They produce larvae called……………………..

13. ________ are commonly called horsehair worms or Gordian worms.
Ans:


----------------------------


----------------------------

1. pseudocoelom        2. eutely          3. protonephridia      4.corona         5. wheel   6. trophi  7. vitellarium 8. head shields            9. seminal       10. flariform   11. filarial       12. microfilarie          13. Nematomorphs

True/False

1. The various internal organs lie free in the cavity. Such a cavity is called a pseudocoelom.

2. Many aschelminths show metamorphosis.

3. Most aschelminths have an osmoregulatory system of metanephridia.

4. The rotifers derive their name from characteristicciliated organ called corona

5. That is why the rotifers were earlier called wheel animalcules.

6. The inner walls of the mastax contain several sets of jaws called radii.

7. Most rotifers have a single ovary. A syncytial (nultinucleate) vitellarium is attached with it.

8. Some roundworms have head shields tbr protection.

9. The proximal end of oviduct is swollen to form a receptacle.

10. Rhabditiform larva molts and becomes the infective filariform larva.

11.Two species of human filarial worms are W. bancrofii and W. malayi.

12. The adult filarial nematodes copulate in the lymphatic vessels. They produce larva called microfilarie.

13. A filarial worm Dirofilaria immitis is common in Pakistan.

14. Nematomorphs are commonly called horsehair worms or Gordian worms. 

Ans

1. True             2. False (cutely)         3. F. (protonephridia)     4. True       5. True            6. trophi          7. True      8. True      9. F. (seminal)     10. True     11. True     12. True       13. United States        14. True

 

 

Similar Articles:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *