OBJECTIVES

OBJECTIVES

Multiple Choice Questions MCQs

1. Number of speeies of Phylum Platyhelminthes are:

(a) 10,000           (b) 15,000            (c) 20,000      (d) 25,000

2. Parenchyma is derived from:

(a) Ectoderm        (b) Mesoderm        (c) Endoderm     (d) None

3. The first phylum which has organ level organization is:

(a) Porifera          (b) Cnidaria         (c) Platyhelminthes     (d) Nemertea

4. Excretory organ in platyhelminthes is:

(a) Metanephridia    (b) Protonephridia       (c) Both       (d) Nephron

5. Gut is absent in:

(a) Turbellarian     (b) Cestoda          (c) Trematoda            (d) None

6. Dugesia belongs to:

(a) Turbellarian     (b) Cestoidae        (c) Trematoda            (d) Monogenea

7. Tape worms belongs to:

(a) Turbellarian     (h) Cestoidae        (c) Trematoda             (d) Monogenea

8. Fasciola belongs to:

(a) Turbellarian     (b) Cestoidae        (c) Trematoda             (d) Monogenea

9. Polystoma belongs to:

(a) Turbeliarian     (b) Cestoidae        (c) Trematoda              (d) Monogenea

10. The ectoparasites are:

(a) “Furbellarian     (b) Cestoidae        (c) Trematoda             (d) Monogenea

11. Free living flat worms are:

(a) ‘Umbel larian    (d) Monogenea      (c) Trematoda              (d) Monogenea

12. The mucous secreting glands are:

(a) Rhahdites    (b) Adhesive gland     (c) Releasing gland          (d) None

13. The larva of turbellarians is:

(a) Trochophore      (b)Muller’s larva        (c) Amphiblastula       (d) None

14. The body of tape worm is composed of:

(a) Segments          (b) Proglottids            (c) Bristles                  (d) None

15. Number of species of tape worms are:

(a) 2500                 (b)3000                     (c) 3500                      (d) 4000

The hold fast structure in tape worms is:

(a) Strobila             (b) Head                   (c) Scolex                   (d) Neck

The expanded portion of oviduct is called:

(a) Strobila             (b) Ootype                 (c) Scolex                   (d) Cirrus

The male copulatory organ is:


----------------------------


----------------------------

(a) Strobila             (b) Ootype                 (c) Scolex                   (d) Cirrus

The intermediate host for beef worm is man and:

(a) Pig                    (b) Fish                     (c) Cattle                     (d) Snail

The long proboscis is present in:

(a) Platyhelminthes(b) Numertean             (c) Gastrotricha           (d) none

Ans

1. (c) 2. (b) 3. (c) 4. (b) 5. (b) 6. (a) 7. (b) 8. (c) 9. (d) 10. (d) 11. (a) 12. (a) 13. (b) 14. (b) 15. (c) 16. (c) 17. (b) 18. (d) 19. (c) 20. (b)

Fill in the blanks

1………………. are rod like cells. They swell and form a protective mucous sheath around the body.

2. _________ is present at the anterior end. It functions as a mechanoreceptor.

3. The to (or more) animals formed as a result of fission are called ___________

4. A _______ encloses many turbellarians eggs.

5. A few turbellarians produce a free-swimming_____________ larva.

6. They penetrate the snail’s soft tissue and develop into ___________

7. The ____________ escapes through a slit into water.

Ans

1. Rhabdites   2. statocyst   3. Zooids   4. cocoon   5. Muller’s      6. sporocysts     7. miracidium

True/ False

1. Rhabdites are rod like cells. They swell and form a protective mucous sheath around the body.

2. A statocyst is present at the anterior end. It ffinctions as a mechanoreceptor.

3. The two (or more) animals formed as a result of fission are called cysts.

4. A cyst encloses many turbellarians eggs.

5. A few turbellarians produce a free-s Miming Muller’s larva.

6. The miracidium escapes through a slit into water.

Ans

I. True               2. True            3. F (Zooids) 4. F (cocoon) 5. True                   6. True

Similar Articles:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *