OBJECTIVES

OBJECTIVES

Multiple Choice Questions MCQs

1. Portuguese man of war is:

(a) Hydra                     (b) Physalia             (c) Sea anemone        (d) 550 Jelly fish

2. Multicellular organisms formed year ago:

(a) 400                        (b) 450                    (c) 500                      (d) 550

3. Number of species of sponges are:

(a) 4000                       (b) 5000                  (c) 8000                     (d) 9000

Thin walled cells in sponges are:

(a) Pinacocytes             (b) Mesohyl             (c) Choanocytes          (d) None

5. Flagellated cells in sponges are:

(a) Pinacocytes             (b) Mesohyl             (c) Choanocytes          (d) None

6. Which of the following cells have evolutionary links

(a) Pinacocytes             (b) Mesohyl             (c) Choanocytes          (d) None

7. Commercial sponges are prepared form:

(a) Choanocytes            (b) Spicule               (c) Spongin fiber         (d) None

8. The most simplest form water canal system is:

(a) Leucon                    (b) Sycon                (c) Ascon                   (d) Raghon

9. The larges pore in sponges is:

(a) Porocyte                 (b) Ostia                  (c) Osculum               (d) Dermal pore

10. Water enters into incurrent canal through:

(a) Porocyte                 (b) Ostia                  (c) Osculum               (d) Dermal pore

11. The radial canal opens into:

(a) Incurrent canal (b) Radial canal (c) Excurrent canal (d) Spongocoel

12. Which of the following play role in gamete formation in sponges?

(a) Pinacocytes             (b) Mesohyl             (c) Choanocytes          (d) None

13. The origin of nematocyst is:

(a) Mesoglea                (b) Ectoderm           (c) Mesoderm             (d) Endoderm

(14) Number of kinds of insects arc:

(a) 10                          (b) 20                     (c) 30                        (d) 5

(15) Alternation of generation is found in:

(a) I lydra                     (b) Jelly fish             (c) Obelia                   (d) sea anemone

(16) Obelia reproduce asexually by:

(a) Regeneration           (b) Budding              (c) Binary fission (d) none

(17)Which of the following structures is present in the nervous system of
Cnidarians?

(a) Sense organ            (b) Brain                  (c) Nerve                   (d) Neuron

(18) The larva formed in the cnidarians is:

(a) Radula               (b) Plantula               (c) Trochophore      (d)Amphiblastula

(19) Obelia belongs to:


----------------------------


----------------------------

(a) Scyphozoa        (b) Hydrozoa                (c) Cubozoa                    (d)Anthozoa

(20) Jelly fish belongs to:

(a) Scyphozoa        (b) Hydrozoa                (c) Cubozoa                    (d)Anthozoa

(21) Hydra belongs to:

(a) Scyphozoa        (b) Hydrozoa                (c) Cubozoa                    (d)Anthozoa

(22) Sea anemone belongs to:

(a) Scyphozoa        (b) Hydrozoa                (c) Cubozoa                    (d)Anthozoa

(23) Medusa is cuboidal in:

(a) Scyphozoa        (b) Hydrozoa                (c) Cubozoa                    (d)Anthozoa

(24) Mesenteries are present in:

(a) Scyphozoa        (b) Hydrozoa                (c) Cubozoa                    (d)Anthozoa

(25) The evolutionary dead end are:

(a) Cnidarians        (b) Ctenophora               (c) Porifera                  (d) Flatworm

Ans

  1. (b) 2. (d) 3. (d) 4. (a) 5. (e) 6. (e) 7. (c) 8. (c) 9. (c) 10. (d) 11. (d) 12. (c) 13. (b) 14. (e) 15. (c) 16. (b) 17. (d) 18. (b) 19. (b) 20. (a) 21. (b) 22. (d) 23. (c) 24. (d) 25. (c)

Fill in blanks

  1. 1. Phystilia phystelis commonly is know as__________ man war.
  2. 2. A   is a large multinucleate pmtist cell,
  3. The spicules consist of microscopic needlelike ____________
  4. _________ is a resistant capsule containing masses of amoeboid cells.
  5. The end of the animal that contains the mouth is called
  6. The cnidocytes has a modified cilium ___________
  7. The larva of cnidarian is called__________

Ans:

1. Portuguese            2. syncytium              3. spikes                4. Gemmule

5. oral end.                 6. cnidocil                 7. planula

True/False

  1. Hydra is commonly is know as Portuguese man war.
  2. A syncytium is a large multinucleate protist cell.
  3. The spicules consist of microscopic needlelike rods.
  4. Gemmule is a resistant capsule containing masses of amoeboid cells.
  5. The end of the animal that contains the mouth is called oral end.
  6. The cnidocytes has a modified cilium cnidocil.
  7. The larva of cnidarian is called planula.
  8. Ans

1. False (Physalia)   2. True      3. False(spike)    4. True      5. True

6. True   7. True

 

Similar Articles:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *