Objectives OF CLASSIFICATION

Multiple Choice Questions (MCQs)

I. Angiospermae is:

(a) Family (b) Division (c) Class (d) Order

  1. Match Phylum with one of the following:

(a) Family (h) Division (c) Class (d) Order

3. Artificial classification system was put forward by:

(a) Theophrastus(b) Linnaeus (c) Jussieu (d) Brown

4. Natural classification system was put forward by:

(a) Theophrastus(b) Linnaeus (c) Jussieu (d) Brown

5. Angiosperms and gymnosperm are differentiate by:

(a) Augustine (b) Linnaeus (c) Jussieu (d) Brown

6. Alternation of generation was discovered by:

(a) liofineister (b) Linnaeus (c) Jussieu ‘ (d) Eichler

7. Phylogenetic trend was introduced by:

(a) I fofineister (b) Linnaeus (c) Bessay (d) Eichler

8. Bentham and Hookers classification system was modified by:

(a) Hofineister (h) Linnaeus (c) Bessay ((1) Eichler

9. Sexual system of classification was given by:

(a) Hofineister (h) Linnaeus (c) Bessay (d) Eichler


----------------------------


----------------------------

10. According to Linnaeus system which of the following class lack flowers:

(a) Polygamia (b) Cryptogamia(c) Gynandria (d)Syngenesia

II. According to Linnaeus system which of the following
class stamens are fused to their carpels:

(a) Polygamia (b) Cryptogainia(c) Gynandria (d) Syngenesia

12. The division in which petals are free:

(a) Polypetalae (b) Gamopetalae (e) Epigynae (d) None

13. According to Wilhelm

(a) Mosses (b) Algae

ANSWERS

1. (c)

2.(b)

3.(b)

4.(c)

5.(d)

6.(a)

7.(d)

8.(c)

9.(b)

10.(b)

11.(c)

12.(a)

13.(b)

Fill In blanks

  1.  Genera are composed of one or more similar………….
  2. Phylum is also called………….. in plants like algae and fungi.
  3. Linnaeus presented his classification system in two books. These books are Species Plantarum and Genera ……….

Ans:

I. species 2. division 3 Plantarum

Similar Articles:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *