OBJECTIVE

OBJECTIVE

Multiple Choice Questions MCQs

Four options are given, at the end of each statement. You should encircle one option from them.

1. Cambrian period was preset:

(a) 300 million            (b) 200 million                   (c ) 450             (d) 550 million

2. First living organism were:

(a) Protista                 (b) Eukarya                       (c) Prokarya         (d) Archaea

3. The maintenance of water and salt balance in the body is:

(a) Excretion             (b) Osmoregulation            (c) Diffusion      (d) none

4. Mfatch osmoregulation with one of the followings:

(a) Mitochondria         (b) Contractile vacuole (c)  Plastid         (d) Membrane

5. Protozoans ingest food through:

(a) Mitochondria         (h) Contractile vacuole (c) Gullet          (d) Membrane

6. Egestion in protozoan take place through:

(a) Cytopyge              (h) Contractile vacuole     (c) Gullet            ( d) Membrane

7. The excretory product in protozoans is:

(a) Urea                     (b) Ammonia                     (c) Uric acid             (d) None

8. Sexual reproduction in protozoans take place by:

(c) Binary fission        (b) Budding                       (c) Conjugation     (d) None

9. Pseudopodia are present in:

(a) Mastigophora        (b) Sarcodina                     (c) Actinopoda     (d) None

10. Flagella are present in:

(a) Mastigophora        (h) Sarcodina                     (c) Actinopoda      (d) None

11. Shell is present in:

(a) Mastigophora        (h) Sarcodina                     (c) Rhizopoda       (d) None

12. Arcella belongs to:

(a) Rhizopoda             (h) Sarcodina                     (c) Actinopoda      (d) None

13. Foraminiferans are commonly called:

(a) Amoebae              (b) Foratus                        (d) Heliozoan        (d) None

14. Plasmodium belongs to:

(a) Sporozoans           (b) Apicomplexans       (c) Actinopods   (d)Heliozoans

15. N. Apis belongs to:

(a) Sporozoans           (h) Apicomplexans         (c) Microspora (d) Heliozoans

16. Haplosporidium belongs to:

(a) Sporozoans           (b) Acetospora           (c) Microspora      (d) Heliozoans

17. Myxosoma belongs to:

(a)Sporozoans           (b) Acetospora          (c) Microspora       (d) Myxozoa

18. Paramecium belongs to:

(a) Sporozoans             (b)Acetospora           (c) Microspora        (d) Ciliophora

19. Cilia arise form:

(a) Cell membrane       (b) Basal bodies           (c) Centriole          (d) None

20. Ulcer is caused by

(a) Balantidium             (b) Plasmodium          (c) Trypansoma      (d) None

Answers:

1. (4) 2. (d) 3. (b) 4. (b) 5. (c) 6. (a) 7. (b) 8. (c) 9. (b) 10. (a) 11. (c) 12. (a) 13. rb) 14. (1) 15. (c) 16. (b) 17. (d) 18. (d) 19. (b) 20. (a)

Fill in the blanks

1. The fossil record indicates that all Protists and animal phyla were present during the__________ period.

2. A regular arrangement of microtuhules is called the___________

3. Some protozoa ingest food through___________ or gullet.

4. The sexual stages of the parasite occur in………………….host.


----------------------------


----------------------------

5.Several genera like Gymnodinium produce toxins. Periodic blooms of these organisms are called ___________ .

6. Members of the subphylum Sarcodina are the ________________

7. Foraminiferans are commonly called______________

8. The class name derives from most sporozoeans. They produce a resistant spore or……………………..

9. The conjuagants separates from each other and they are now called ________________

10. Microgametocytes undergo multiple fissions. It produces biflagellate ________________

11. A second flagellum is a_____________ flagellum. It pushes the organism forward.

12.____________ vacuoles remove this excess water.

13. The hypothesis explains the mechanism of this evolution of protista.

Answers:

1. Cambrian        2. pellicle      3. cytopharynx     4. definitive 5. red tides     6. amoebae 7. foratus      8. oocyst    9. exconjugants  10. microgametes        11. trailing 12.Contractile 13. endosymbiont

True /False

  1. The fossil record indicates that all Protists and animal phyla were present during the coenozoic period.
  2. A regular arrangement of microtubules is called the pellicle.
  3. Some prolozoa ingest food through c) tophan its or gullet.
  4. The sexual stages of the parasite occur in intermediate host.
  5. Several genera like Gymnodinium produce toxins. Periodic blooms of these organisms are called red tides.
  6. Members of the subphylum mastigophora are the amoebae.
  7. Foraminiferans are commonln called………………..
  8. The class name derives from most sporozoeans They produce a resistant spore or ooevst.
  9. The conjuagants separates from each other and they are now called exconjugants.
  10. The conjuagants separates from each other and they are now called conjugant.

Ans

1. False (Cambrian) 2. True                  3. True                   4. False (definite)

5. True                  6. False (Sarcodina) 7. False (foratus)    8. True

9. True                  10. F. exconjugants

CLASSIFICATION OF PHYLUM PORIFERA (SPONGES)

The members of Phylum Porifera are sessile. They are asymmetrical or radially symmetrical. Their body organization is composed of water canal system and chambers. Their cells does not organized into tissues or organs. They have 9.000 species. This phylum has three classes.

1. Class Calcarea (Calcareous sponges): Their spieces are composed of calcium carbonate. These spicules are needle shaped or have three four rays. These sponges have ascon. leucon or SyC011 body forms. All are marine. Example: Grantia (Scypha, Leucosolenia)

2. Class Hexactinellida (Glass sponges): Their spicules composed of silica and are six rayed. These spicules fused to form an intricate lattice. Body is cup or vase shaped. Body tbrm is sycon or leucon types. These sponges are found at 450 to 900 depths in tropical West Indies and eastern Pacific. Examples: Euplectella (Venus flower basket).

3. Class Demospongia (Bath sponges): These are brilliantly coloured sponges. These have needle shaped or four rayed siliceous spicules or spongin or both. These have leucon body form. These are up to 1 m in height and diameter. This class includes one family of fresh water sponges called Spongillidae. Examples: Cliona, Spongilla.

Similar Articles:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *