OBJECTIVE FOR ENZYMES

Multiple Choice Questions (MCQs)

  1. Which of the followings enzymes is not protein?

(a) Diastase     (b) Pepsin                    (c) Ribozymes (d) Trypsin

  1. Key and lock model was proposed by:

(a) Kosh land   (b) Dixon                      (c) Fisher        (d) None

  1. Induced fa model was proposed by:

(a) Kosh land   (b) Dixon                      (c) Fisher        (d ) None

  1. The metal ions which are loosely attached with the enzymes are called:

(a) Coenzyme (b) Prosthetic groups   (c) Cofactors (d) None

  1. The non protein, organic molecules that participate in enzyme-catalyzed reactions is:

(a) Coenzyme (h) Prosthetic groups   (c) Cofactors (d) None

  1. The covalently bonded non-protein part cofactors are called prosthetic group.

(a) Coenzyme (b) Prosthetic groups   (c) Cofactor’s (d) None

  1. NAD is:

(a) Coenzyme (b) Prosthetic groups   (e) Cofactors (d) None

  1. Which of the followings is hydrolyze enzyme?(a) Ribozyme (b) Diastase (c) Hydrase (d) Mutase
    1. Epimers are: (a) Ribozyme (b) Diastase (c) Hydrase  (d) Isomerase
    2. The enzyme which joins
      (a) Ribozyme (b) Ligase  (c) Hydrase (d) MutaseAnswers

      1. (c) 2. (c) 3. (a) 4. (c) 5. (a) 6. (b) 7. (a) 8. (b) 9. (d)

      10. (b)

      Fill in blanks


      ----------------------------


      ----------------------------

      1.  Most • enzymes are proteins. Some are nucleic acids (RNA) like
      2. _________ proposed the lock and key model in 1890.
        1. The metal ions which are loosely attached with the enzymes are

        called _________

      3. _________ are non protein, organic molecules that participate in
        enzyme-catalyzed reactions.
      4. The covalently bonded non-protein part cofactors are called________ group.
      5. __________ enzymes change their structure in response to binding of effectors.
      6. The inactive enzyme without prosthetic group is called _____
      7. The active enzyme with attached prosthetic group is called_____
  1. Ans

    I. ribozymes               2. Fischer        3. cofactors    4. Coenzymes

    S. prosthetic               6. Allosteric     7. apoenzyme 8. holoenzyme

Similar Articles:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *