OBJECTIVE FOR ECOSYSTEM

Multiple Choice Questions (MCQs)

  1. The maximum percentage of energy changed into food is:

(a) 10%                       (b) 20               (c) 30                (d) 5

  1. Percentage of energy absorbed in atmosphere is:

(a) 50                          (b) 60               (c) 57                (d) 70

  1. Which of the following is not tertiary consumer?

(a) Hawk                     (b) Lion             (c) Snake          (d) Tiger

  1. Which of the followings is secondary consumer?

(a) Hawk                     (b) Lion             (c) Snake          (d) Tiger

  1. Which of the followings is not abiotic component?

(a) Soil                         (b) Fire             (c) Plant            (d) Water

  1. Amount of nitrogen present in the atmosphere is:

(a) 34%                       (b) 78%            (c) 75%            (d) 85%

  1. The bacteria involved in asymbiotic nitrogen fixation are:

(a) Clostridium              (b) Rhizobium (c) Nitromonas (d) None

  1. The bacteria involved in symbiotic nitrogen fixation are:

(a) Clostridium              (b) Rhizobium (c) Nitromonas (d) None

  1. The bacteria involved in denitrification are:

(a) Pseudomonas          (b) Rhizobium (c) Nitromonas (d) Clostridium

  1. The percentage of water on surface of the earth in the form
    of lakes, rivers,
    oceans is:

(a)65                           (b) 56               (c) 79                (d) 73
Ans


----------------------------


----------------------------

  1. (d) 2. (c)   3. (c)    4. (c)   5. (c)    6. (b) 7. (a) 8. (b) 9. (a)
    10. (d)

Fill In blanks

  1.  microorganisms which decompose the bodies of dead animals and plants are called _________.
  2. Some floating microscopic photosynthetic organisms are also present. They are called _______.
  3. The rate at which food is manufactured by the producers in unit area and in unit time is called________.
  4. The sequence of organisms through which energy moves in anecosystem is called_______ chain.
  5. The combination of different food chains is called food_______ .
  6. The representations of flow of energy through an ecosystem in the form of pyramids are called ecological ______.
  7. The pyramid which shows the relationship between the number of producers, herbivores and carnivores at successive trophic levels is called____ of numbers.
  8. The pyramid which shows the relationship between the energy successive trophic levels is called pyramid of_______.
  9. The cyclic exchange of different chemical elements between the living and non-living component of the ___________ is called
    biogeochemical cycle.
  1. Ans:

    1. decomposes 2. phytoplanktons     3. productivity 4. food

    5. web            6. pyramids                 7. pyramid    8. energy
    9. biosphere

Similar Articles:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *