OBJECTIVE FOR COMMUNITY ECOLOGY

Multiple Choice Questions (MCQS)

  1. The plants occurring together with a similar ecology in
    definite strata are called:

(a) Periodicity               (b) stratification(c) Floristic     (d) Vitality

  1. The rhythmic phenomena related to seasonal changes is
    called periodicity.

(a) Periodicity               (b) stratification(c) Floristic     (d) Vitality

  1. The capacity of plants to complete its life cycle is called:

(a)stratificattol              (b) Periodicity (c) Floristic       (d) Vitality

  1. The number of individuals of specie in a unit area is called:

(a) Abundance              (b) Density         (c) Frequency (d) Cover

  1. The estimation of individuals of specie is called:

(a) Abundance              (b) Density        (c) Frequency (d) Cover

  1. The degree of occurrence of individuals of a species within an area is called:

(a) Frequency               (b) Cover           (c) Abundance (d) Density

  1. The relative occurrence of specie in an association or a group of related association is:

(a) Fidelity                    (b) Dominance (c) Constancy (d) Presence

  1. A specie that occurs in 90% or more of the stand is:

(a) Fidelity                    (b) Dominance (c) Constancy (d) Presence

  1. The species which have high number and large volume are:

(a) Dominance              (b) Fidelity . (c) Constancy (d) Presence

  1. Which of the followings is cryptophytes?

(a) Cotton                     (b) Euphorbia (c) Acacia              (d)

  1. Which of the followings is Phanerophytes?

(a) Cotton                     (b) Euphorbia (c) Acacia              (d) Hydrilla

  1. Which of the followings is Hemi-cryptophytes?

(a) Cotton                     (b) Euphorbia (c) Acacia              (d) Hydrilla

  1. The sampling unit used for the quantitative study of plant communities:

(a) transect                  (b) Strip             (c) Quadrat        (d) None

  1. A long rectangular sample plot is:

(a) Transect                  (b) Strip             (c) Quadrat        (d) None

  1. Primary succession occurs in a pond is:

(a) Flyctrosere                     Psammosre (c) lialosere        (d) Xerosere

  1. The succession which occurs on sand dunes is called:

(a) Ilydrosere                (b) Psammosre (c) I talosere       (d) Xerosere

  1. The succession occurs on dry habitat is called:

(a) Psaimposre             (h) I lydroserc (c) H a losere        (d) Xerosere

  1. The succession occurs on a dry soil or rock is:

(a) I lydroscre               (h) Psammosre (c) Halosere        (d) Dcrosere

  1. The effect of plants on the habitat is known:

(a) Reaction                  (h) Aggregation (c) Competition (d) Ecesis

  1. The phenomena of growth of propagules and their adjustments in the new surrounding area:

(a) Reaction                  (b) Aggregation (c) Competition (d) keesis


----------------------------


----------------------------

Answers

1. (b) 2. (a) 3. (d) 4. (b) 5. (a) 6. (a) 7. (a) 8. (c)    9. (a)
10. (d) 11. (c) 12. (b) 13. (c) 14. (a) 15. (a) 16. (b) 17. (d)            18.(d)
19. (a) 20. (d)            

 

Fill In blanks

  1. The populations of different species living in the same habitat is called_________
  1. The characteristics which can be analyzed by quantitative or qualitative methods are called_______ characteristics.
  1. The disruptive characteristics which cannot be measured are called _________characteristics.
  2. The plants occurring together with a similar ecology in definite strata are called________
  3. The rhythmic phenomena related to seasonal changes is called_________
  4.  

    The capacity of plants to complete its life cycle is called

  5. The number of individuals of specie in a unit area is called
  6. The estimation of individuals of a specie is called___
  7. The degree of occurrence of individuals of a species within an area is called_______
  8. A specie that occurs in 90% or more of the stand is called ____ constant.
  9. The species which have high number and large volume are called____________ species.
  10. The general appearance or outlines of the stand or community are called________ characteristics.
  11. A ________ is a long rectangular sample plot.
  12.  A _________ is a sampling unit used for the quantitative study of plant communities.
  13. The process of community development is called ___
  14. The phenomena of growth of propagules and their adjustments in the new surrounding area is called ________  .
    1. ANS

      1. community 5. periodicity 9. frequency 13. transect

      2. analytic

      6. vitality 10. specie 14. quadrat

      3. qualitative 4. stratification

      7. density               8. abundance
      11. dbminant12. physiognomic 15.succession 16. ecesis

Similar Articles:

Latest Comments
  1. Philip meek March 14, 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *