OBJECTIVE FOR APPLIED ECOLOGY

 

Multiple Choice Questions (MCQs)

  1. Average rain fall in Pakistan is less than

(a) 400mm                  (b) 250mm     (c) 340mm      (d) 450inm

  1. The percentage of earth covered with water is:

(a) 50%                        (b) 25%          (c) 75%            (d) 23%

  1. The percentage of water in the form of frozen form is:

(a) 23%                        (b) 2%            (d) 10%           (d) 56%

  1. The taxonomists have described species:

(a) 1.5 million               (b) 1.4 million (d) 1.6million   (c1) I .7million

  1. The length of canals in Pakistan is:

(a) 40790 miles           (b) 80790 miles (c) 47790 miles (c) 10790 miles

  1. Which of the followings is secondary pollutant?

(a) CO                           (b) S               (c) PAN               (d) Hl

  1. Photochemical reaction produces:

(a) CO                           (b) S               (c) PAN             (d) Hl

  1. Green house effect is caused by:

(a) CO                         (b) CO2            (c) H2               (d) CFC

  1. Ozone depletion is caused by:

(a) CO                         (b) CO2            (c)  H2      (d) CFC

  1. Which of the followings is environment is green gas?

(a) LPG                         (b) CO2            (c) H2   (d) CNS

  1. The length of slope is a:

(a)Topograpbie            (b) Edaphic(c) Geological – (d)Biotic

  1. Physical, chemical and moisture characteristics of the soil:

(a) Topographic            (b.)Edaphic  (e) Geological (d) Biotic


----------------------------


----------------------------

 

  1. Number of acres suffering of soil erosion are:

(a) 100million            (h) 120 million (d) 160 million (d). 200 million
Ans

  1. (b) 2. (c)  3. (b) 4. (b) 5. (a) 6. (c)   7. (c)  8. (b) 9. (d)
    10:(d) 11. (a) 12. (b) 13. (b)

Fill in blanks

 

  1. Air _______ is several kilometers thick blanket of atmosphere surrounding the earth.
  1. The soil which is saturated with water is called water logged soil and this problem is called water______
  1. The soil in which salt crust is left due to evaporation of water is called saline soil and this problem is called___
  1. The presence of substances in the atmosphere produced directly or indirectly by man which affect his health and properties is called ______ pollution.

5. The fog with smoke and chemical fumes forming dark and thick covering called________

  1. Two stroke engines should be replaced by four stroke engines Four stroke engine do not produce____
  1. The increased productivity of lake caused due to enrichment of
    ________ is called eutrophication.
  2. The wearing away of the soil by wind, water, snow or gravity is called soil _______
  1. All non-cultivated plants and non-domesticated animals are included in _____life.

Ans

1. air            2. logging    3. salinity     4. air         5. smog

6. CO           7. nutrients  8. erosion     9. wild

 

Similar Articles:

Latest Comments
  1. Eloise July 19, 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *