Objective & Fill in the blanks of Nucleus and Chromosomes

Multiple Choice Questions (MCQs)

  1. The average diameter of nucleus is:

(a) 5P               (b) 15p             (c) 25p             (d) 351.’

  1. The two membranes are separated of nucleus are separated by:        (a) 30 to 40nm (b) 20 to 40nm (c) 10 to 40nm (d) 50 to 90nm
  2. Number of annular unit in nuclear membrane are:

(a) 4                 (b) 6                 (c) 8                 (d) 10

  1. The carrier protein in nuclear protein is:

(a) Intrinsic      (b) Importin     (c) Extrensic    (d) None

  1. The stained material is collectively called:                                                        (a) chromatin (b) Euchrornatin (c) Chromosome(d) None
  2. Chromosome is capped by:

(a) NOR            (b) Telomere (c) Chromatin (d) none

  1. Heterochromatin is present in:

(a) Chromatid (b) Centromere (c) NOR                  (d) None

  1. Four types of Histone protein form a core particle called:

(a) Chromatid (b) Centromere (c) NOR                  (d) nucleosome

  1. The diameter of solenoid is:

(a) 30nm           (b) 50 11111      (c) 70nm           (d) 60

10-The beaded string can coil tightly with the help of histone:

(a) Ha                (b) HI                (c) I                  (d) FI,

11-The solenoid fiber forms loops called

(a) Histone        (b) Nucleosoine(c) Solenoid         (d) loop domains.

12-The active portions of chromosomes are called:

(a) Heterochromatic (b) euchromatic                    (c) chromatid

13-The inactive portions of chromosomes are:

(a) Heterochromatic (b) euchromatic                    (c) chromatid

14-The complete set of all chromosomes of a cell of any living organism:

(a) I listone       (b) karyotype (c) Solenoid           (d) loop domains.

15-The dye used in classical karyotype analysis is:

(a) Fulegen        (b) Basic            (c) Giemsa         (d) Gram

16-The drug which prevents cytokinesis is:

(a) Fulegen        (h) Basic            (c) Giemsa         (d) Colchicine

Answers:


----------------------------


----------------------------

1. (a) 2. (b) 3. (c) 4. (b) 5. (a) 6. (b) 7. (b) 8. (b)
9. (a) 10. (b) 11. (d) 12. (b) 13. (a) 14. (b) 15. (d) 16.(d)

 

Fill in blanks

  1. The nuclear envelope is composed of double membrane. The two

membranes are separated by a space called_____ space.

  1. Perinuclear is about___________
  2. A layer of protein is present closely associated with the nuclear

side of the inner membrane. It is called nuclear_________

  1. Eight protein molecules arc called ______ subunits.
  2. Nucleoli are present at____________ organizers.
  3. Four types of Histone protein form a core particle called_________;
  4. The solenoid fiber forms loops called loop___________
  5. _________ region are inactive portions of chromosomes.
    1. The active portions of chromosomes are called _______
      regions.
    2. A __ is the complete set of all chromosomes of a cell of
      any living organism.
    3. _________ is a drug which prevents cytokinesis.

Ans:

1. perinuclear 2.20 to 40nm 3. lamina   4. annular

5. nucleolar      6. nucleosome 7. domains         8.Heterochromatic
9. euchromatic 10. karyotype 11. Colchicine

Similar Articles:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *