Multiple Choice Questions (MCQs) OF KINGDOM FUNGAI

Multiple Choice Questions (MCQs)

  1. Cell containing many nuclei are called:
  2. (a) Coenocyte (b) Hyphae          (c) Mycelium (d) Sporophore
    The group or mass of hyphae is:(a) Coenocyte (b) Hyphae          (c) Mycelium (d) Sporophore

    1. Sometimes, hyphae organized to form fruiting bodies. These fruiting bodies:

    (a) Sporophore (b) Stromata       (c) Sclerotium (d) Rhizomorphs

    1. Some fungal tissues become very hard. Fruiting bodies are formed on such tissues. These tissues are called:

    (a) porophore (b) Stromata        (c) Sclerotium (d) Rhizornorphs

    1. Several hypae unites to form rope like strand called:

    (a) !- porophore (b) Stromata     (c) Sclerotium (d) Rhizomorphs

    1. The tissues with distinct hyphae are:

    (a) Prosenchyma(b) Stromata (c) Sclerotium (d) Plectenchyma

    1. The tissues composed of compact mass of hyphae are:

    (a) 1..porophore (b) Stromata     (c) Sclerotium (d) Plectenchyma

    1. The spores produced inside the sporangia are

    (a) Conidia       (b) Endospore (c) Zoospore         (d) Oidia

    1. The spores produced at the tip of hyphae outside the
      sporangia are:

    (a) Conidia       (b) Endospore (c) Zoospore         (d) Oidia

    1. In some fungi, the hyphae break up into individLal cells.
      These cells behave as spores. Such spores are:

    (a) Conidia       (b) Endospore (c) Zoospore         (d) Oidia

    1. Krankheitsherds is formed in:

    (a) Albugo        (b) Pythium        (c) Penicillium (d) Plamodiophora

    1. Damping off is caused by:

    (a) Albugo        (b) Pythium        (c) Penicillium (d) Plamodiophora

    1. Each branch of Penicillium bears at its tip a group of short
      branches called:

    (a) tietulac.      (b) sterigmata (c) pencillus          (d) Conidia

    1. Bottle shaped structure are present at the tip of each
      metula called:

    (a) rietulae.      (b) sterigmata (c) pencillus          (d) Conidia

    1. The whole group of metulae and sterigmata on each
      branch is called:

    (a) t.encillus.    (b) sterigmata (c) metulae          (d) Conidia

    1. Pseudomycelium is formed in:

    (a) Albugo        (b) Pythium        (c) Penicillium (d)

    Enzyme Zymase is produced by:(a) Yeast           (b) Pythium       (c) Penicillium (d) Plarnodiophora

    1. Smut is:

    (a) Puccinia       (b) Albugo         (c) Pythium       (d) Ustilago

    1. Smut is:

    (a) Puccinia       (b) Albugo         (c) Pythium       (d) Ustilago


    ----------------------------


    ----------------------------

    1. The spores infecting barberry plants are: (a) Uredospore (b) teleutospores(c) aeciospores (d) Basidiospores
    2. The spores infecting new crop of wheat plants are: (a) Uredospore (b) teleutospores(c) aeciospores (d) Basidiospores
    3. Mature fruiting body is called:

    (a) Sporophore (b) rhizomorphs(c) pileus            (d) gills

    1. Mature fruiting body is formed on:

    (a) Sporophore (b) rhizomorphs(c) pileus            (d) gills

    1. The central part of gill is called:

    (a) tiama           (b) hymenium (c) Paraphyses (d) buttons

    1. Basidia are arranged compactly to form:

    (a) trama          (b) hymenium (c) Paraphyses (d) buttons

    1. Some basidia like structure are present between hymenium. These structures are called:

    (a) t ama          (b) hymenium (c) Paraphyses (d) buttons

    1. The black spores produced in smut are:

    (a) chlainydospore(b) teleutospores(c) aeciospores (d) Basidiospores

    1. Downy mildew is caused by:

    (a) Puccinia       (b) Albugo         (c) Plasmophora (d) Ustilago

    1. Powdery mildew is caused by:

    (a) Erysiphe       (b) Albugo         (c) Plasmophora (d) Ustilago

    Ans Ners

    1. (a) 2. (c) 3. (a)   4. (b)    5. (d) 6. (a) 7. (d)  8. (b)
    9. (a) 10. (d) 11. (d)  12. (b)  13. (a) 14. (b) 15. (a)  16. (d)
    17. ta) 18. (d) 19. (a) 20. (d) 21. (c) 22. (a) 23. (b) 24. fa)
    25. tb) 26. (c) 27. (a) 28. (c)29. (a)

     

Similar Articles:

Latest Comments
  1. Sanjana April 6, 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *