Multiple Choice And Fill in The Blankd OF MORPHOLOGY

Multiple Choice Questions (MCQs)

  1. The inflorescence in which main axis is elongated and bears sessile lateral flowers is called:

(a) Spike (b) Corymb (c) Spikelet (d) Catkin

  1. The spike with unisexual flowers is called:

(a) Spike (b) Corymb (c) Spikelet (d) Catkin

  1. The unisexual spike with a large and membranous bract is called:

(a) Spike (b) Corymb (c) Spikelet (d) strobilus

  1. The special type of spike with main axis thick and fleshy bearing unisexual flowers is called:

(a) spadix (b) Corymb (c) Spikelet (d) strobilus

  1. Simple umbel is present in:

(a) Mulberry (b) Cherry (c) Apple (d) Sunflower

  1. Capitulum present in:

(a) Mulberry (b) Cherry (c) Apple (d) Sunflower

  1. Hypanthodium is present in:

(a) Mulberry (b) Cherry (c) Apple (d) Peepal

  1. Inflorescence in Euphorbia is:

(a) Uniparous Biparous (c) Multiparous (d) Head

  1. Inflorescence in strawberry is:

(a) Uniparous (b) Biparous (c) Multiparous (d) None

  1. Inflorescence in Acacia is:

(a) uiniparous (b) Biparous (c) Multiparous (d ) I lead

  1. Cythium is found in:

(a) Mulberry (b) Cherry (c) Apple (d) Euphorbia

  1. Verticillaster is found in:

(a) Mulberry (b) Cherry (c) Ocimum (d) Euphorbia

  1. The achenial fruit in which pericarp is membranous or leathery and free from seed coat or testa is called:

(a) Achene (b) Caryopsis (c) Nut (d) Cypsela

  1. The achenial fruit develops from bicarpellary syncarpous pistil with an inferior unilocular ovary is called

(a) Achene (b) Caryopsis (c) Nut (d) Cypsela

  1. The fruit of rice is:

      (a) Achene (h) Caryopsis (c) Nut (d) Cypsela

      16.The fruit formed from monocarpellary pistil and dehiscence along both dorsal and ventral sutyres:

             (a) Legume (b) Siliqua (c) Follicle (d) Silicula1

        17.Fruit of mustard is:

(a) Legume (b) Siliqua (c) Follicle (d) Silicula

      18.Fruit of candytuft is:

       (a) Legume (b) Siliqua (c) Follicle (d) Silicula

    19.The fruit derived from polycarpillary, syncarpous pistil with superior ovary is called:

          (a) capsule (b) Siliqua (c) Follicle (d) Silicula

        20.The legume or pod modified by the formation of false septum and constrictions is called:

         (a) Cremocarp (b) lomentum (c) Carcerulus (d) Regina

         21.The fruit of castor oil is:

        (a) Cremocarp (b) lomentuni (c) Carcerulus (d) Regina

       22.The fruit which splits longitudinally between the loculi into two one seeded mericarps which remains            attached to central axis carpohore is called:

         (a) Regina (b) lomentum (c) Carcerulus (d) Cremocarp

     23.The succulent fruit in which mesocarp forms the edible portion of fruit and endocarp forms a hard  shell or stone is called

            (a) Drupe (b) Berry (c) Pome (d) None

             24.The indehiscent many seeded fleshy fruit in which mesocarp and endocarp forms pulp is called:

          (a) Drupe (b) Berry (c) Pottle (d) None


----------------------------


----------------------------

    25.Which of the followings is not berry?

          (a) Date (b) Brinjal (c) Orange (d) Apple

            26.The fruit of apple is:

          (a) Drupe (b) Berry (c) Pome (d) None

         27.The composite fruit formed from a hollow pear shaped hypanthotlium inflorescence is called:

          (a) Syconus (b) Sorosis (c) Strobilus (d) None

          28.The composite fruit develop from a cone like female inflorescence is called:

  (a) Syconus (b)Sorosis (c) Strobilus (d) None

29. The fruit of mulberry is:

(a) Achene (b) Caryopsis (c) Nut (d) Cypsela

ANS

1. (a)

2. (c)

3. (d) 4. (a)

5. (b)

6. (d)

7. (d)

8. (c)

9. (b)

10(4)

11. (c) 12. (c)

13. (a)

14. (d)

15. (b)

16. (a)

17.(b)18(c)

19. (a) 20. (b).

21. (d)

22. (d) 23. (a) 24. (b)

25. (d)

26. (c)

7. (a) 28. (c)

29. (b)

Fill IN THE BLANKS.

Fill in blanks

  1. The spike wl’h unisexual flowers is called……….
  2. The unisexual spike with a large and membranous bract is called……..
  3. The special type of spike with main axis thick and fleshy bearing unisexual flowers is called…….
  4.  The ripened ovary containing seeds is called…….
  5.  The dry, one seeded and indehiscent fruit is called…… fruit.
  6. Legume: The fruit thrilled from monocarpellary pistil and dehiscence along both dorsal and ventral sutures is called…..
  7. The legume or pod modified by the formation of false septum and constrictions is called…..
  8. The fruit developed from multi ocular ovary with each loctde havinu single seed and ripened fruit break up into a number of one seeded dehiscent parts called cocci is cared……
  9. The succulent fruit in w hich mesocarp forms the edible portion of fruit and endocarp forms a hard shell or stone is called…..
  10. The indehiscent many seeded fleshy fruit in which mesocarp and endocarp forms pulp is called….
  11. The fruit in which outer skin and edible pc irtion of the fruit are formed from thalamus mid carpel declops central cartilanous core is called……
  12.  The composite fruit develop Iliom cone like femal inflorescence is called…..

 

ANSWERS

1.catkin           2. strobilus    3 spatlix

4. fruit                             5. achenial     6. legume

7. lomentum      8. regma        9. drupe

10 berries             11. pome        12. strobilus

Similar Articles:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *