Chapter 9 Zoology Past Papers

Chapter 9 Zoology Past Papers

2006 B.Sc. (New Course)

Z ology                                                                                                              Time Allowed: 3 hours

P per: C (Form and Function)                                                               Max Marks: 45

Part — 1 (Answer these questions on the question sheet only) (Objective Portion)

1. Multiple Choice Questions (tick mark the right answer)                       1/2×20=10
1. Where would you find skin that is multilayered, contains mucous and sensory cells, and placoid scales?

(a) Bony fishes                                          (b) Cartilaginous fishes

(c) Lawless fishes                                      (d) Birds

2. Flatworms, some cnidarians, and the gastumolluscs move by means of waves of

activity in the muscular system. This type of movement is called

(a) Pedal locomotion                                  (b) Looping moVement

(c) Water-vascular movement                      (d) Walking

3. What type of skeleton would you find in an arthropod?

(a) Fluid hydrostatic                                   (b) Rigid exoskeleton

(c) Rigid endoskeleton                               (d) All of the above

4. The vibrissae are used for

(a) Coloration                                             (b) Insulation

(c) Protection against fear                          (d) Sensation

5. Which of the following is not part of the vertebrate hindbrain?

(a) Pons                                                    (b) Cerebellum

(c) Cerebrum                                              (d) Medulla oblongata

6. Which of the following is not a sensory nerve?

(a) Olfactory                                              (b) Hypolossal

(c) Optic                                                    (d) Vestibulocochlear

7. Statocysts, as found in various gastropods, cephalopods, and crustaceans, are a good example of a

(a) Hygroreceptor                                       (b) Georeceptor

(c) Baroreceptor                                         (d) Chemoreceptor

8. The process of focusing light rays precisely on the retina is called

(a) Processing                                           (b) Fixation •

(c) Accommodation                                    (d) All of the above

9. Those chemicals that are released to the exterior of one animal and effect the behavior of another animal are called

(a) Neurotransmitters                                  (b) Local chemical messengers

(c) Pheromones                                         (d) Hormones

10. Frog metamorphosis is regulated by a hormone released from

(a) Hypothalamus                                       (b) Kidney

(c) Adrenal                                                 (d) Pineal

11. Which of the following is not produced by the hypothalamus?

(a) TSH                                                     (b) CRH

(c) PIF                                                      (d) Calcitonin

12. The kidneys produce the hormone

(a) Erythropoetin                                       (b) Gastrin

(c) Secretion                                             (d) hCG

13. Which of the following have the greatest rate of oxygen consumption?

(a) Frogs                                                  (b) Humans

(c) Pulmonates                                          (d) Birds

14. A complete four-chambered heart is first seen in

(a) Bony fishes                                         (b) Amphibians

(c) Birds                                                   (d) Crocodilians

15. Animals with open circulatory systems lack

(a) Capillaries                                            (b) Arteries

(c) Hearts                                                  (d) Hemocoel

16. Fluid lost from capillaries is returned to the venous system by the system

(a) Lacteal                                                 (b) Lymphatic

(c) Arteriole                                               (d) Ostial

17. Which of the following spend the most time eating?

(a) Herbivores                                           (b) Carnivores

(c) Suspension feeders                             (d) Discontinuous feeders

18. Gizzards are found in all of the following except

(a) Crocodilians                                         (b) Birds

(c) Some fishes                                        (d) Mammals

19. All of the following are functions of the vertebrate stomach except

(a)   Stores and mixes the food bolus received from the esophagus

(b)   Secretes substances (enzymes, mucus) that initiates digestion

(c)   Is a site of absorption of lipids

(d)   Helps control the rate food moves into the small intestine

20. At night, hummingbirds enter a sleep-like state called

(a) Estivation                                            (b) Hibernation

(c) Daily torpor                                          (d) Sleep depravation

0.2. Write the precise answer of the statement in the blank space provided. 1/2×20=10

  1. Mammals have teeth that are differentiated into a variety of tooth types. This
    condition is known as
  2. Name the specific part of the endocrine gland which produces Epinephrine

3. Name the gland which produces several hormones that help regulate reproductive functions both in males and females________

4.  Name the type of circulatory system in annelids _______

Chlorocurorin and hemocyanin are common respiratory pigments name the other two pigments________

Most of the digestion occurs in which portion of the small intestine_____ The most well developed type of teeth in carnivore mammals are______

The muscular contractions of an alimentary tract that is used for propulsion of food is called ________

In birds, the part which stores food is named as ______

Ia. The enzymes in the intestine are poured by intestinal mucosa and_______

11. Mammals known as ungulates have a stomach composed of a number of chambers. which house microorganisms that aid in digesting___

12. Name the specific type of kidney possessed by reptiles, birds, and mammals

13. The eggs are propelled in the uterine tubes with the help of_______

14. Pregnancy in humans is arbitrarily divided into 3-month periods called _______

15. When an animal has both functional male and female reproductive systems it is termed as_______

16.  Name the condition where eggs are retained in the reproductive tract after fertilization, no placenta forms and the fetuses hatch alive to born______

17 . Early cleavages in the zygote of a bird result in the formation of a structure called the________

18. Name the germinal layer which forms the inner lining of the digestive cavity of an embryo________

19. Gastrulatin of the amphibian embryo results in a spreading and thinning of ectodermal cells toward the blastopre. This process is called______

20. Which extraembryonic membrane encloses embryonic wastes in the birds

Q.3. Describe the evolutionary trends indicated by the following diagrams.

(Answer on page — 154)

hoology                                                                                                                                                Paper: C

(Subjective Portion)

Note: For this portion Time Limit is 2 hr and Max. Marks are 20.

Snswer any Three of the following.                                                                           4 x 3=12

Name any four keratinized skin structures with reference to their benefits to the class of vertebrates in which it is found. (Answer on page 21, 24) Differentiate between deposit and suspension feeders. (Answer on page 212) Briefly describe Georeceptors and Chemoreceptors in invertebrates. (Answer on page 75)

7. Briefly state the role of endocrine Pancreas in maintenance of blood sugar level. (Answer on page 132)

8. Describe the process of birth in humans. (Answer on page 320)

Answer any one question

9. Explain the mechanism of vision in invertebrates. (Answer on page 84)

10. Describe the functions of stomach, small intestine and large intestine in man. (Answer on page 223, 227)

ANSWERS

MCCIs
1. (b) 2. (a) 3. (b) 4. (d) 5. (c) 6. (b) 7. (b)
8. (c) 9. (c) 10. (c) 11. (d) 12. (a) 13. (d) 14. (d)
15. (a) 16. (b) 17. (d) 18. (d) 19. (c) 20. (d)

8-26-2014 9-32-49 PMB.Sc. PUNJAB UNIVERSITY 2007

Zoology                                                                                                                                      Paper C

ime allowed: 3 Hours                                                                                             Max. Marks: 45

Note:

  • Cutting and overwriting is not allowed in objective part (Part-I).
  • In Part-I all questions are compulsory. Answer these questions on the question sheet only.
  • Answer any three questions from Part-II and any one question from Part-Ill.
  • Answer the questions of Part-II and Part-III on separate answer sheet provided. Important Note: Attempt Part-I in the given time of 1 hour and handover to the Center

PART -1 (OBJECTIVE PORTION)

Time Allowed: 1 hour                                                                             Max. Marks: 25

QNo: 1. Multiple Choice Questions (tick mark the right answer)                             (10)

  1. The outer layer of flukes and tapeworms is the

(a) Tegument             (b) Pellicle               (c) Epidermis            (d) Shell

  1. The outer protein coat of many protozoans is called the

(a) Tegument             (b) Pellicle               (c) Epidermis            (d) Dermis

  1. Cartilage is a major supportive tissue. It makes up the major skeletal component in all of the following except

(a) Gastropods          (b) Jawless fishes (c) Humans                 (d) Sharks

  1. With the exception of the_______ locomotor cilia and flagella occur in every animal
    phyla.

(a) Protozoa              (b) Mollusks            (c) Arthropods          (d) Aschelminths

  1. Flatworms, some cnidarians, and the gastropod molluscs move by means of waves of activity in the muscular systems that are applied to the substrate. This type of movement is called

(a) Pedal locomotion                               (b) Looping movement

(c) Water vascular movement                   (d) Walking

  1. Conduction of an action potential along myelinated nerve fibers is known as

(a) Saltatory conduction                           (b) All-or-none law

(c) Depolarization                                 • (d) Repolarization

  1. Which of the following characterize the evolution of the vertebrate nervous system?

(a) Bilateral symmetry                              (b) A notochord

(c) A tubular nerve cord                            (d) All of the above

  1. Which of the following is not a sensory nerve?

(a) Olfactory                                            (b) Hypoglossal

(c) Optic                                                  (d) Vestibulocochlear

  1. Squids and octopuses have

(a) Compound eyes                                 (b) Ocelli

(c) Complex camera eyes                         (d) All of the above

10. Pain receptors are also called

(a) Vomeronasal organs                           (b) Organs of Ruffini


----------------------------


----------------------------

(c) Pacinian corpuscles                            (d) Nociceptors

11. With respect to invertebrates, which of the following has the most advanced endocrine system?

(a) Echinoderms       (b) Arthropods          (c) Annelids              (d) Mollusks

12. Frog metamorphosis is regulated by a hormone from the

(a) Hypothalamus (b) Kidney                    (c) Adrenal               (d) Pineal

13. The development of an anus and complete digestive tract first occurred in the

(a) Sponges             (b) Aschelminths       (c) Mollusks              (d) Cnidarians

14. Which of the following is not a fat-soluble vitamin?

(a) A                        (b) B                        (c) D                        (d) K

15. All of the following are ruminant animals except

(a) Cows                  (b) Sheep                 (c) Horses                (d) Goats

16. In order to lose heat, birds

(a) Use blubber                                        (b) Utilize gular flutter

(c) Sleep                                                 (d) Sweat

17. In a female mammal, which of the following hormones induces the mammary glands

to secrete and eject milk after birth?

(a) Prolactin             (b) Oxytocin             (c) hCG                    (d) Relaxin

18. In mammalian reproduction, which of the following implants in the endometrial lining of the uterus?

(a) Zygote                (b) Morula                (c) Blastocyst           (d) Fetus

19. The most important factor in the return to venous blood flow back to the heart is

(a) Pumping of the heart                          (b) High pressure

(c) Skeletal muscle contraction                 (d) Valves in the veins

  1. The_________ is not part of the lymphatic system

(a) Thyroid                                               (b) Thymus

(c) Tonsils                                               (d) Lymphatic capillaries

Q.2. Write the precise answer of the statement in the blank space provided against

every question.                                                                                         (112×20=10)

  1. Early cleavages in the zygote of a bird result in the formation of______
  2. Endoskeleton is found in sponges, Chordates and_______
  3. Neurons have two important properties: excitability and conductivity______

 

  1. The Cephalopodes, such as the octopus, have a(n)________ circulatory system.
  2. A vertebrate, such as you, can extra approximately__________ calories per gram of
    carbohydrate.
  3. Most digestion occurs in the________ portion of the small intestine.
  4. ______ is the loss of heat from a surface as water molecules escape in the form of
    a gas.
  5. Badgers, bears, and opossums_______ during winter months in cold climates.
  6. If the osmotic concentration of the body fluids of an animal equals that of the medium in which an animal is living, the animals are termed as_______

10 Reptiles, birds, and mammals all possess_________ kidneys.

11 Certain flatworms, rotifers, roundworms, insects, lobsters, lizards and fishes can reproduce without sperm and normal fertilization. This type of asexual reproduction

is termed________

12 Name the hormone which stimulates thickening of the uterine wall in mammals

13 The uterine tubes are lined with ___________ which help to propel the egg toward the ovary (mistake in Q. paper, it is oviducts).

14 Lysins are released from the___________ and dissolve the gel coat of an egg during

15 The extraembryonic membranes of amniotes include 1 amnion 2. Chorion 3.

_______ and 4. yolk sac.

16. Land snails breathe by way of________ lungs.

17. Animals primarily depend upon metabolic heat are called_______

8-26-2014 9-42-34 PM

1

23401

402

403

404

405

406

407

408

409

410

411

412

413

414

415

416

Similar Articles:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *